Skolyoz Neden Olur? Sebepleri

Skolyoz Neden Olur? Sebepleri
GİRİŞ

Skolyoz hastalığının olmasının ana nedeni bilinmemektedir. Skolyoz hastalığına sahip olan kişiler, kronik olarak kendilerine geçmesi veya sonradan bu hastalığa yakalanabilirler.

Ancak neden olduğu konusunda net bir bilgi mevcut değildir.

Skolyoz Oluşumunun Sebepleri Nelerdir?

Skolyozun oluşumunun nedenleri, günümüzde doğuştan olmadığı durumlarda genellikle çeşitli vitamin eksiklikleri, diyabet, omurga yaralanmaları veya enfeksiyonlardan kaynaklı oluşabilir. Tek ve belirli bir sebebi yoktur.

Skolyoz Nedir?

Skolyoz hastalığı, omurgada yaşanan eğrileşmelerden dolayı duruş bozukluğuna neden olan bir hastalıktır. Bu hastalık, kişilerde genetik olan bazı bozukluklardan kaynaklanabileceği gibi sonradan yaşanan kaza ya da çeşitli durumlardan da kaynaklanarak kişilerin yaşamını olumsuz olarak etkileyebilir. Omurgayı etkileyen durumların yaşanmasından dolayı karşılaşılan bu hastalık, farklı bir organ ya da kemiğin etkilenmesinden dolayı da yaşanabilir.

Skolyoz Hastalarının Yapmaması Gerekenler Nelerdir?

Skolyoz hastalığına sahip kişilerin kaçınmaları gereken davranışlar uzmanlar tarafından şöyle sıralanmıştır:

  • Sürekli olarak aynı pozisyonda kalınmamalıdır.
  • Karşılıklı mücadele edilmesi gereken sporlardan uzak durulmalıdır. Özellikle tekvando gibi omurga veya omurgayı etkileyecek olan sporlara karşı kişilerin kendilerini korumaları önerilir.
  • Uzun mesafe boyunca koşulmamalıdır.
  • Yüz üstü uyunmaktan kaçınılmalıdır.
  • Sırt çantası gibi sırtta taşınacak olan eşyaların tek omuzda taşınmaması gereklidir. Çantanın çok ağır olmaması ve iki omuza da dengeli olacak şekilde asılması gerekir.
  • Skolyoz hastalığına sahip olan kişilerin esneme ve germe dışında kalan hareketleri yapmadan önce doktorlarına danışmaları gereklidir.

Skolyoz Belirtileri Nelerdir?

Skolyoz hastalarında görülen belirtiler şunlardır:

  • Bel ve sırtta asimetrik duruş ve görünüş
  • Göğüs bölgesinin sağa ya da sola doğru kaymış olması
  • İki bacak arasında bariz bir biçimde görülecek uzunluk farkı
  • İki kürek kemiğinden birinin diğerinden daha net ve belirgin bir biçimde duruşu
  • Giyilen kıyafetlerin kişilerin üzerinde yamuk duruşu

Skolyoz Kimlerde Görülür?

Skolyozun görüldüğü kişiler için bir sınırlama durumu söz konusu değildir. Bebeklerde ya da yetişkinlerde, farklı ve her yaş grubunda sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bazen çocuklarda bazen de yaşlılarda görülebilir. Ancak hangi yaşta fark edilmiş ya da görülmüş olursa olsun mutlaka hızlı bir biçimde tedavi edilmesi gereklidir.

Skolyoz Ağrısı Nerede Olur?

Skolyoz hastalığının ağrısının vurduğu yerler genellikle bel, boyun ve sırttır. Skolyoz hastalığına sahip olan kişilerin ağrıları, genellikle geçici olmaz. Yatmadan ve dinlenmeden geçmez ve kişilerin günlük hayatını etkileyecek nitelikte olur.

KAYNAK: UŞAK HABER