Sodyum Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Sodyum Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?
GİRİŞ

Sodyum düşüklüğü tedavisi, tespit edilmesinin ardından eksikliğin giderilmesi için uygulanan yöntemler ile değerlerin toparlanması sağlanır.

Sodyum eksikliği tedavisi için öncelikli uygulama olarak serum tercih edilebilir. Bu yöntem ile serum yolu vasıtasıyla vücuda sodyum verilebilir. Bu tedavi yöntemi değerler yükselene kadar devam eder. Bunun yanı sıra yüksek miktarda tuz alımının yapılması sağlanır, bir de sodyum eksikliği olan hastalara maden suyu tüketimi önerilir.

Sodyum Düşüklüğü Neden Meydana Gelir?

Sodyum düşüklüğü birçok nedenle ortaya çıkabilir. İnsan vücudunun günlük sodyum gereksinimi günde 1500 -2400 miligramdır. 1 gram tuzun içeriğinde 400 mg sodyum vardır ve bundan dolayı da günlük tuz tüketimi yaklaşık 6 gr civarında olmalıdır.

Kandaki sodyum değerinin 135 mEq/L altında olması sodyum düşüklüğü anlamına gelir ve sodyum değerinin 125 mEq/L altında olması ise ciddi sağlık sıkıntıları olmasının habercisidir.

Sodyum eksikliği;

  • Aşırı terleme,
  • Aşırı su tüketimi ( özellikle sıcak havalarda),
  • Böbrek, kalp, hormonal hastalıklar
  • Kullanılan diüretik ilaçlar nedeniyle görülebilir.

Kandaki sodyum eksikliği hafifse belirtiler de hafif olur. Hafif olan belirtilerde mide - bağırsak bölgesini etkileyerek bulantı ve kusmaya neden olur.

Sodyum eksikliğinin sebep olduğu hastalıklar, mevcut olan sodyum düşüklüğünün oranına göre değişiklik gösterir.

Orta düzeyde gerçekleşen sodyum düşüklüğü değerlerinde kişilerde titreme meydana gelebilir, baş ağrısı hissedilebilir. Bununla birlikte kaslarda istemsiz kasılmalar ve ağrılı kramplar yaşanır. Uyku ve yorgunluk hali sürekli ve yüksektir.

Sodyum düşüklüğü çok alt seviyelerde olur ise oldukça tehlikeli bir durum yaşanır. Hiportemi ile birlikte kişide bayılmalar meydana gelebilir. Hatta komaya sebep olur ve bu durumlar ölümle sonuçlanabilir.

Sodyum Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Sodyum düşüklüğü belirtileri şu şekilde aktarılabilir:

Sinir sisteminde tutulmalar meydana gelmesi,

Kişinin yorgun ve halsiz hissetmesi,

  • Uykulu olma hissi,
  • Kaslarda kasılma ve ağrılı krampların meydana gelmesi,
  • Oryantasyon bozukluğunun yaşanmasına sebebiyet vermesi,
  • Refleks bozuklukları ortaya çıkarması,
  • Ani bayılmaların yaşanması,

gibi durumların yaşanması komaya kadar gidebilme ihtimali de taşır. Sodyum kan basıncı ve sinirlerin iletilmesini sağlayan önemli bir mineraldir. Sodyum düşüklüğüne hızlı müdahale yapılmalıdır.

Sodyum Değerini Yükseltmek İçin Ne Yapılmalıdır?

Sodyum eksikliği yükseltmek için tüketilen gıdalar ile normal değerlere ulaşılabilir. Balık, süt ve süt ürünleri, havuç, kırmızı et, ve biber gibi besinler sodyum açısından oldukça zengin olan bu ürünler sodyum düşüklüğü yaşayan kişiler tarafından tüketilmelidir.

KAYNAK: UŞAK HABER