Sonuçları ölümcül olabilir: Bu belirtilere sahipseniz hemen kontrole gidin

Sonuçları ölümcül olabilir: Bu belirtilere sahipseniz hemen kontrole gidin
GİRİŞ

Kanserle ilgili yapılan yeni araştırmalar herkesi korkuttu. Karın ağrısı, rektal kanam, ishal… Bu ve benzeri belirtiler kolon kanserine işaret ediyor olabilir. Hemen kontrole gidin!

Türkiye’de ve dünyada en ölümcül kanser türlerinden biri olan kolon kanseri, erken dönemde birçok belirti ile ilk işaretlerini gösteriyor. Diğer birçok kanser türünde olduğu gibi kolon kanserinde de erken teşhis ve tedavi ölümcül etkilerinin ortadan kaldırılmasında son derece önemli görülüyor.

ABD’de konuya ilişkin yapılan yeni araştırmalar ise başlıca belirtilere sahip kişilerin büyük bölümünde kolon kanseri tespit edildiğini aktardır. Gündelik hayatta sık karşılaştığınız bazı belirtiler kolon kanserine işaret ediyor olabilir.

karin-agrisi-mide-agrisi-3.jpg

BU BELİRTİLER VARSA AMAN DİKKAT!

Washington Üniversitesinde görevli bilim insanları tarafından yapılan yeni araştırmaların sonuçları ortaya çıktı. 5 binden fazla erken evre kolon kanseri hatasının sağlık verilerinin incelenmesi ile elde edilen sonuçlara göre, 50 yaş altındaki hatalık teşhisi konulmadan 3 ay ile 2 yıl öncesinde görülen belirtilerin kolon kanseri erken evresinde olma riskinin göstergesi olabileceği ifade edildi.

Araştırma sonuçlarına göre kolon kanserinin belirtileri arasında sayılan bulgular ise kısaca şöyle sıralandı:

  • Karın ağrısı,
  • Rektal kanama,
  • İshal,
  • Demir eksikliği anemisi vb.

Söz konusu belirtiler sık rastlanan kişilerin en kısa sürede uzman bir hekime görünmeleri ve gerekli testleri yaptırmaları istenmektedir.

karin-agrisi-mide-agrisi-2.jpg

DÜNYADA EN YAYGIN 3. KANSER TÜRÜ

Araştırmanın en dikkat çeken sonuçları arasında ise gençlerin sayısının giderek artması oldu. Journal of National Cancer Institute dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, dünyada en yaygın 3. kanser türü olan kolon kanserinin, 2020 yılında yaklaşık 2 milyon kişide tespit edildiği açıklandı. Ayrıca araştırmanın bir diğer sonucu ise dünyada 55 yaş altı kolon kanseri hasta sayısı artarken, tarama testlerinin de 45 yaşa kadar indiği aktarıldı.

HER YIL 1 MİLYON CANA MAL OLUYOR!

Dünyada en yaygın kanser türleri arasında üçüncü sırada yer alan kolon kanseri, en ölümcül kanser türleri arasında 2. sırada yer alıyor. Kolon kanseri nedeniyle her yıl 1 milyona yakın kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı.

KAYNAK: UŞAK HABER