Sürekli yemek istiyorsanız dikkat: Bu hastalığa yakalanmış olabilirsiniz!

Sürekli yemek istiyorsanız dikkat: Bu hastalığa yakalanmış olabilirsiniz!
GİRİŞ

Sürekli yemek yeme hali ile ortaya çıkan bir hastalığa dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Derya Yalçınkaya, hastalığın nedenlerini ve belirtilerini anlattı.

Sürekli yemek istiyorsanız dikkat: Bu hastalığa yakalanmış olabilirsiniz! - Önlem alınmadığında son derece korkunç sonuçlar doğurabilecek olan depresyon, pek çok açıdan tehlikeli hastalıklar arasında sayılıyor. Uzmanların sıklıkla görmezden gelmemeyi önerdiği bu hastalık kapsamında artış özellikle sonbahar mevsimlerinde görünüyor. Birden kapanan havalardan tatilden rutine dönüşün getirdiği strese kadar bu mevsimde çok sık artış yaşandığı için ‘sonbahar depresyonu’ denen bir hastalığın da olduğuna dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Derya Yalçınkaya, bu hastalığın nedenlerine ve belirtilerine ilişkin açıklama yaptı.

Ruhsal ve bedensel olarak kişinin kendini daha yorgun hissetmeye başladığı sonbahar mevsiminde bu durum tahmin edilenden daha büyük bir soruna işaret edebiliyor. Yorgunluk gibi bitkinlik ve mutsuzluk hissini de tetikleyen sonbahar depresyonu, doyma hissini de kişinin elinden alabiliyor. Peki sonbahar depresyonu nedir, nasıl anlaşılır? İşte sonbahar depresyonu ve belirtileri…

HOŞ GELDİN HÜZÜN MEVSİMİ SONBAHAR DERKEN BİLİNMESİ GEREKEN EN ÖNEMLİ DETAY BU DEPRESYONUN BELİRTİLERİDİR

Posta Gazetesi’ne özel bir röportaj veren Uzman Klinik Psikolog Derya Yalçınkaya, sonbahar depresyona ilişkin; “Mevsimsel olarak özellikle sonbahar ve kış aylarında tetiklenen bir duygu durum bozukluğu olan sonbahar depresyonu, sonbaharda başlayıp kış boyu eder. Başlayıp düzelmesine etki eden faktör mevsim olduğundan adını sonbahardan yani başlangıcından almıştır” tanımlamasını yaptı. Bu yüzde sonbaharın sık sık ‘hüzün’ ile özdeşleştiğine de dikkat çeken uzman isim, hastalığın belirtileri için şu bilgileri verdi:

“Hoş geldin hüzün mevsimi sonbahar derken bilinmesi gereken en önemli detay bu depresyonun belirtileridir. Özellikle bazı psikolojik hastalıkların mevsim geçişlerinde tetiklenmesi bu konuda tanılı bireylerin sinyallerini aldığı sonbahar depresyonu kendini sabah yorgunluğu, aşırı yemek yeme isteği, konsantrasyon güçlüğü, enerji kaybı, eskisi gibi etkinliklerden zevk alamama, umutsuzluk, çaresizlik gibi birçok yönden gösterir. En önemli detay ise yoğunluğu, sıklığı, ve ne kadar sürdüğüdür.”

DEPRESYONA YATKINLIK VE AİLEDE GEÇMİŞ ÖYKÜ VAR İSE MEVSİM GEÇİŞLERİNDE KENDİNİ HATIRLATIR

Depresif ruh halinin nedenlerine ilişkin de önemli açıklamalarda bulunan Derya Yalçınkaya, açıklamalarını; “Depresif ruh halinin birçok nedeni olabileceğinin altını çizmek isterim. Depresyona yatkınlık ve ailede geçmiş öykü var ise mevsim geçişlerinde kendini hatırlatır. Güneş ışığındaki azalmanın mevsimsel depresyonu tetikleyen en önemli etken olduğu unutulmamalıdır. Melatonin ve serotonin hormonlarında dengesizlik olur. Melatonin hormonu güneş ışınları azaldığında yani gündüzleri kısa olduğunda daha çok salgılanır. Bu salgının artması ile insanların enerji kaybı ile yorgun hissetmeleri oldukça normaldir” ifadeleriyle sürdürdü. Depresyona yatkın olan kişilerin özelliklerini de tanımlayan uzman, şu açıklamalarda bulundu:

“Mutluluk hissinin azalması ile insanlar kendini kötü hissetmeye başlar. Depresyona yatkın bireylerde olumsuz düşüncelerin yoğunluğu ile verilen bir savaş başlar. Aşırı genellemeler, kendini yok sayma gibi bilişsel hataların kurbanı olabilirler. Gelen yoğun çaresizlik hissi kişinin yapabileceklerini yapamayacağı bir döneme girmesine neden olur. Sürecin yaklaşması ile hazırlık yapan kişiler, ruh sağlığını korumak için gösterdikleri çabaya ek olarak; tanısı olan bireylerde özellikle psikiyatri görüşme seanslarını ertelememeli, kullandıkları ilaçların doz değişimini dikkate almalıdırlar. Sonbahar depresyonunun en fazla görüldüğü kronik depresyon, bipolar, duygu durum bozukluğu olan hastalar bu konuda en dikkat etmesi gereken grup olarak bilinmektedir.”

KAYNAK: UŞAK HABER