Tam Kan Sayımı (Hemogram) Testi Nedir? Neden Yapılır?

Tam Kan Sayımı (Hemogram) Testi Nedir? Neden Yapılır?
GİRİŞ

Tam kan sayımı ile kişinin genel sağlık durumu ve varsa hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür. Peki, tam kan sayımı nedir, neden yapılır? Bunu sakın ihmal etmeyin…

Tam kan sayımı olarak da bilinen hemogram, kişinin mevcut bir hastalığının olup olmadığı ve genel sağlık durumunun tespit edilmesi için önemli bir uygulamadır. Kan dolaşımında yer alan hücreler ve hücrelerle ilgili bazı değerler bu kapsamda ölçülmektedir.

Kan dolaşımında temel olarak 3 ana hücre grubu yer almaktadır. Oksijen ve karbondioksitin taşınmasından sorumlu hücreler kırmızı kan hücreleri olarak tanımlanıyor. Genel olarak kandaki değerlere bakılarak kişinin sağlık durumu hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür. Bu nedenle düzenli tam kan sayımı yaptırılması önerilmektedir.

kan-testi-hemogram-3.jpg

HEMOGRAM TESTİ NEDİR?

Hemogram, kandaki hücrelerin sayısının ve oranlarının tespit edilmesi amacıyla uygulanan bir kan testidir. Kan dolaşımındaki hücrelerin kemik iliğinde üretilmesi nedeniyle kemik iliğinin de değerlendirilmesini sağlar.

Günümüzde kişilerin genel sağlık durumunu tespit etmek ve hangi hastalıklara sahip olabileceği hakkında bilgi sahibi olmak açısından bu testlerin uygulanması gerekiyor. Hemogram testi ile aynı zamanda enfeksiyon ve inflamasyon, lösemi ve diğer kanserler, kemik iliği hatalıkları, anemi gibi birçok hatalık tespit edilebiliyor.

kan-testi-hemogram-2.jpg

TAM KAN SAYIMI NASIL YAPILIR?

Hemogram testi oldukça basit bir şekilde yapılmaktadır. Hemen hemen herkesin hastanelerde göremeye alış olduğu bu yöntem ile kolayca sonuç alınabilir. Kolunuzdan kan alınması ile kolayca tam kan sayımı testi yapılabilmektedir. Koldan alınan kanın analiz edilmesinin ardından tam kan sayımı tamamlanır ve rapor sonuçlarına göre hekim tarafından değerler yorumlanır.

kan-testi-hemogram-4.jpg

HEMOGRAM DEĞERİ KAÇ OLMALI?

Yapılan tam kan sayımı sonuçlarında ölçülen değerlerin belirli aralıklarda olması gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, erkeklerde hemoglobin değeri 13 g/dl, kadınlarda ise 12 g/dl’nin altında olması anemiye işaret ediyor. RBC kısaltması ile gösterilen kırmızı kan hücresinin ise ideal değeri 3,8 ile 5,3 milyon / ML olması gerektiği aktarılıyor. Diğer tüm değerler için farklı değer aralıkları belirlenmiştir. Bu değerlere göre hastalara rahatça teşhis konulabilir.

KAYNAK: UŞAK HABER