Tansiyon İçin Hangi Doktora Gidilir? Tedavisi

Tansiyon İçin Hangi Doktora Gidilir? Tedavisi
GİRİŞ

Tansiyon doktoru daha çok kardiyoloji ve dâhiliye polikliniklerinde çalışmaktadır. Tansiyon hastalığı şüphesi olan kişiler tanı ve tedavi için ilk olarak dâhiliye doktoruna görünmelidir.

Bireylerde meydana gelen belirti ve şikâyetler tansiyonun durumunu etkilemektedir. Belirtilerin ağır olması durumunda bireylerin yakın takibe alınması gerekmektedir. Periyodik şekilde ölçüm yapılabilen tansiyon belirli sayıda ölçüm yapıldıktan sonra netlik kazanmaktadır. Tansiyon hastalığının seviyesi, beslenme programlarına da entegre edilmektedir.

Tansiyon İçin Randevu Alınması

Büyük ya da küçük çıkan tansiyon için randevu oluşturmak isteyen bireylerin ilk kez hastaneye başvurması durumunda dâhiliye polikliniğine gitmesi gerekmektedir. Eğer hastalığın tedavi ve seyri belirlenmiş ise bireyler ilerleyen zamanlar için kardiyoloji hekimlerine müracaat edebilir.

Tedavi sürecinde insanların hekim önerisine uyması ve belirli bir diyet programından dışarı çıkmaması gerekmektedir. Hareketli bir yaşam tarzının benimsenmesi, tansiyona neden olan etkenlerin başında gelmektedir.

Tansiyonun Tanımı

Tansiyon tanımı “Kalpten pompalanan kanın damarlar üzerinde yer ettiği basınç” şeklinde yapılabilmektedir. Tansiyon basıncının olması gerekenden daha yüksek ya da düşük olması durumunda hastanın takibi yapılmaktadır.

Büyük tansiyon sistolik olarak bilinmektedir. Kalbin kan pompaladığı zaman damarlar üzerinde oluşan basınç sistoliktir. Küçük tansiyon ise diyastolik olarak bilinemekte ve kalbin gevşediği damar basıncını ifade etmektedir. Damarlara kan gitmemesi durumu küçük tansiyonu ilgilendirmektedir.

Tansiyon hastalıklarında ya sistolik ya da diyastolik kan basıncı yüksek çıkmaktadır. Bazı rahatsızlıklarda ise her iki değer de yüksek olabilmektedir. Bu durumda kişiye tansiyonun düzene girmesi için farklı tedaviler uygulanabilmektedir.

Küçük ya da büyük değerlerin normalaltına düşmesi kişinin hipertansiyona sahip olduğunu göstermektedir. Tansiyonun yükseltilerek normal düzeyde tutulması için tedavi süreci doğru yönetilmelidir.

Tansiyonun Değer Aralığı

Tansiyonun normalde olması gereken değer aralığı kişilerin yaşlarına, biyolojik yapılarına ve cinsiyetlerine bağlı olarak değişmektedir. Genel olarak büyük tansiyon için 120 ile 130 arası kabul olmaktadır. Küçük tansiyon için ise 70 ile 90 arası normal görülmektedir. Erken yaşlarda tansiyonun düşük ölçülmesi normal kabul edilebilmektedir. Tansiyon gençlik ve çocukluk döneminde büyük bir risk teşkil etmemektedir.

KAYNAK: UŞAK HABER