Tırnak Batması İçin Hangi Doktora Gidilir? Tedavisi

Tırnak Batması İçin Hangi Doktora Gidilir? Tedavisi
GİRİŞ

Tırnak batmasına bakan doktor devlet hastanelerinin ya da özel hastanelerin ortopedi bölümümde çalışmaktadır.

Tırnak batması şikâyeti ile hastaneye başvuracak kişilerin ortopedi ya da cildiye bölümlerini tercih etmesi gerekmektedir. Ortopedi doktoru tırnak batmasının hangi düzeyde olduğuna bakacak ve ona göre bir işlem gerçekleştirecektir.

Tırnak Batmasının Tanımı

Tırnak batmasının anlamı tırnağın çeşitli nedenlerden dolayı deriye gömülmesidir. Orta ağrılı olan bu süreç ağır ya da hafif olarak atlatılabilmektedir. En çok başparmakta ortaya çıkan bu sorun tırnak kıvrımının deriye battığı kısımda iltihap oluşturmaktadır. İltihabın ilerlemesi durumunda o bölgede farklı bir doku oluşumu gözlenebilmekte ya da sarı renkte irin akmasına neden olabilmektedir. Bu durumun derhal tedavi edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde tırnak kemiği iltihaplanacak ve daha büyük sorunlara neden olacaktır.

Tırnak Batması Nedenleri

Tırnak batması sebepleri şu şekilde maddeler ile açıklanabilmektedir:

  • Tırnak batması yanlış ayakkabı seçiminden kaynaklı ortaya çıkabilmektedir. Ayakkabıların ön kısımlarının parmakları sıkıştırması sonucu tırnaklar deriye batabilmektedir.
  • Ayakkabıların yanlış seçimine benzer olarak çorapların yanlış seçimi de tırnak batması oluşturabilmektedir. Naylon ya da dar çoraplar parmakların birbiri arasına sıkışmasına neden olacaktır. Özellikle alerjik rahatsızlıkları olanların naylon çorap yerine pamuklu tercih etmesi önerilmektedir.
  • Tırnakların kesim biçimi de batma üzerinde etkili bir faktördür. Tırnaklar kesilir iken elin tersine doğru düz bir şekilde kesilmelidir.
  • Ayak temizliğinin doğru yapılması batmaların önüne geçecek bir nedendir.
  • Fazla kilonun ayaklara fazla yük bindirmesi kilolu insanlarda tırnak batmasının daha sık görülebileceğine işarettir.
  • Doğru şekilde tedavi edilmeyen mantar ve buna benzer rahatsızlıkların da semptomları arasında tırnak batması yer almaktadır.

Tırnak Batmasının Tedavisi

Tırnak batması tedavisi sırasında ilk aşamada cerrahi herhangi bir uygulama yapılmamaktadır. Ayağı iki kez sabunlu su ile yıkamak ve ılık suda bekletmek sorunu kısa süre içerisinde çözecektir. Tırnak batması sırasında ayakların olabildiğince hava alması sağlanmalıdır. Bu süreçte ayak yapısına uygun ayakkabılar giymek çok önemlidir.

Tırnak batması ilerleyen aşamalarda antibakteriyel ilaç kullanımı gerektirebilmektedir. Bu aşamada cerrahi işlemler kaçınılmazdır.

KAYNAK: