Tırnaktaki yatay ve çizgiler hastalık belirtisi olabilir!

Tırnaktaki yatay ve çizgiler hastalık belirtisi olabilir!
GİRİŞ

Her insanda tırnakta oluşan lekeler ve çizgiler kısa süre sonra geçiyorsa sağlık açısından zararı yoktur. Ancak uzun süre geçmeyen tırnakta yatay ve dikey çizgiler ciddi hastalıkların belirtisi olabilir.

Pek çok insan tırnaklarını incelediğinde yatay veya dikey çizgiler olduğunu fark eder. Bazı insanlarda daha hafif bazılarında ise daha belirgin olan bu çizgilerin neden olduğu merak ediliyor. Hatta bazı insanlara pürüzsüz tırnaklara sahipken neden bazılarının tırnaklarında bu tür çizgiler meydana geliyor? Genetik olmadığı açıklanan bu durum, bazı hastalıkların belirtisi olduğu için önem taşıyor.

Tırnakta oluşan derin veya hafif çizgiler bir süre sonra kendiliğinden geçiyorsa herhangi bir problem teşkil etmiyor. Ancak tırnaktaki çizgiler çok uzun süredir duruyorsa bu konuyu önemsemek gerekiyor. Peki, tırnakta yatay ve dikey çizgiler neden olur? Tırnaktaki çizgilerin sebebi ne?

TIRNAKTA YATAY VE DİKEY ÇİZGİLER NEDEN OLUR?

Tırnak oluşumunda, parmakta bulunan canlı cilt hücreleri kullanılır. Bu yüzden egzema ve cilt kuruluğu gibi cilt sorunları tırnaklarda çizgilere yol açabilir. Vücutta kalsiyum, protein, çinko ve A vitamini gibi önemli besin değerlerinin eksik olması tırnak yüzeyinde dalgalanma yaratabilir. Bunların yanı sıra tırnaktaki çizgilerin en büyük sebeplerinden biri yaşın ilerlemesidir. İnsanlar yaşlandıkça tırnaklarındaki yatay ve çizgiler daha belirgin hale gelir. Dolayısıyla yaşa bağlı tırnaktaki bu değişimler tamamıyla doğal bir süreçtir.

TIRNAKTAKİ ÇİZGİLERİN NEDENLERİ

Her insanın tırnağında belirgin veya hafif seviyede çizgiler görülebilir. Bazı insanların tırnaklarında pürüzsüz bir görünüm olması dikkat çekicidir. Tırnak yüzeyindeki şekil değişikliklerin nedenleri oldukça çeşitlidir. Bazı durumlarda basit sorunlar görülürken bazen de ciddi hastalıklar arka planda yatabilir. Tırnaktaki dalgalanma ve şekillerin ne anlama geldiğini anlamak için öncelikle cildiye doktoruna muayene olmak gerekebilir. Tırnak yüzeyinde dalgalanma yaratan başlıca sebepler şunlardır:

  • Tırnaklarda onikomikoz adı verilen mantar enfeksiyonu
  • Tırnak sedefi
  • Anemi yani kansızlık
  • Egzema hastalıkları
  • Cilt kuruluğu
  • Tırnak dibinde enfeksiyon
  • A, D, B12 vitaminlerinin eksikliği
  • Biotin, kalsiyum ve çinko eksikliği
  • Diyabet olarak bilinen şeker hastalığı
  • Tiroid hastalığı
  • Böbrek hastalıkları
  • Yetersiz beslenme
  • Yaşlılık

TIRNAKTAKİ RENK VE ŞEKİL BOZUKLUKLARININ SEBEPLERİ

Solgun tırnaklara sahip kişiler genellikle anemi, kalp yetmezliği, karaciğer hastalığı ve yetersiz beslenme sorunlarıyla karşı karşıyadır. Süt beyaz tırnaklar ise hepatit ve karaciğer sorunlarını, sararmış tırnaklar ise diyabet, trioid, akciğer ve sedef hastalığını işaret eder. Nokta şeklinde küçük ve sık girintiler olan tırnaklarda inflamatuar artrit söz konusu olabilir.

Morarmış tırnaklar vücudun yeterli miktarda oksijen almadığını gösterir. Tırnakta çatlayan veya bölünen yüzeyler varsa tiroid hastalıklarından şüphelenmek gerekir. Tırnak etinde kabarma ve kızarıklık bakteri kaynaklı enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Tüm bunların yanı sıra tırnak yeme alışkanlığı da psikolojik sorunlar, aşırı stres ve kaygı bozukluklarından meydana gelen sorunlardandır.

KAYNAK: UŞAK HABER