Topuk Dikenine Hangi Bölüm Bakar? Tedavisi

Topuk Dikenine Hangi Bölüm Bakar? Tedavisi
GİRİŞ

Topuk dikenine bakan doktor hastanenin ortopedi alanında çalışmaktadır. Topuk dikeni pek çok hastalığa göre oldukça basit tedavi yöntemlerinden oluşmaktadır.

Bu sürecin başarısını ortopedi doktorunun deneyimleri de etkilemektedir. Topuk dikeni için yapılacak cerrahi operasyon seçeneklerine en son başvurulmaktadır. Bunun nedeni işlemin cerrahi olacak kadar zorlu prosedürlerden oluşmuyor olmasıdır.

Topuk dikeni için bazı zamanlarda yalnızca ayak tabanı kullanımı önerilebilmektedir. Bu tabanın ayakkabı içerisinde düzenli olarak kullanılması ayakların daha estetik görünmesine yol açacaktır. Buna ek olarak topuk dikeninden kaynaklı çıkıntılar da ayak tabanı kullanımı sayesinde giderilebilmektedir. Tedavi aşamasına geçilmeden önce hastalara taban önerilmektedir. Tabanın dikeni kendi kendine ortadan kaldırması beklenmektedir. Eğer taban dikeni kendi kendine iyileştirmiyor ise buz ve lazer gibi tedavi seçeneklerinden de yararlanılabilmektedir.

Topuk Dikeni Nedir?

Topuk dikeninin tanımı “Ayak kemiklerinden dışarı çıkan kalıntıların yürümeye yardımcı olma amacı ile alt kısımda toplanması” şeklinde yapılabilmektedir. Kalsiyum kalıntılarının birikmesi plantar fasya olarak adlandırılmaktadır. Bu yapı zaman içerisinde kemikleşmekte ve topuğun farklılaşmasına neden olmaktadır. Farklılaşmanın ilerlemesi, ayak tabanına zarar verecektir.

Zaman içerisinde bir buçuk cm boyuna kadar ulaşan yapı, plantar faşit hastalığına yol açabilmektedir. Özellikle yürüme güçlüğü çeken insanlarda bu hastalık oldukça yaygındır.

Topuk Dikeni Neden Kaynaklanmaktadır?

Topuk dikeninin nedenleri aşağıda listelenmiştir. Topuk dikeni genel olarak şu dış faktörlerden kaynaklı oluşmaktadır:

  • Ortopedik olmayan ayakkabıların kullanımı ayakta kemikleşmeye neden olabilmektedir.
  • Yüksek topuklu ayakkabılar kadınlar arasında sıklıkla topuk dikenine neden olabilen ürünlerdir.
  • Uzun vadeli yürüyüşlerde ayakları sıkıştıran ayakkabılardan yararlanmak da topuk dikeni oluşum nedenlerinden biridir.
  • Aşırı hareketin yanı sıra aşırı hareketsizlik de topuk dikeni oluşturabilmektedir. Sedanter yaşam, plantar fasya kısmındaki esnekliği azaltmaktadır.
  • Topuk dikeni hastalığı yaşa bağlı olarak değişen fiziksel duruma göre de değişmektedir.
  • Bu sorun şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği ve buna benzer durumlarda da oldukça yaygın şekilde belirmektedir.

Topuk Dikeninin Belirtileri

Topuk dikeninde görülen belirtiler erken aşamada fark edilen sorunlardan anlaşılabilmektedir. Topuk dikeni yürüyüşlerde bireylere zarar veren ve hayat kalitesini düşüren bir sorundur. İltihap ve buna benzer durumlar kişilerin ayaklarında topuk dikeni olduğunu gösterebilmektedir. Topuk dikeni oluşumunda ayak tabanında meydana gelen çıkıntılar etkilidir. Uzun süreli oturmak ayağa kendisini rahatsız hissettirebilmekte ve diken oluşturabilmektedir. Ayaklarında hassasiyet olan kişilerin yürüyüş şekillerinde oluşan sorunlar da yine topuk dikeni belirtileri arasında yer almaktadır.

KAYNAK: UŞAK HABER