Uçuk İçin Hangi Doktora Gidilir?

Uçuk İçin Hangi Doktora Gidilir?
GİRİŞ

Ömür boyu tekrar edebilen bir çeşit viral enfeksiyon olan uçuk deride gelişir. Herpes simplex virüsünün yol açtığı uçuk varsa hangi doktora gidilmeli diye merak edilir. En iyi çözümü cildiye ya da dahiliye uzmanı sunacaktır.

Uçuk varlığında ciltte içi su dolu kabarcıklar meydana gelir. Özellikle dudak bölgesinde daha fazla görülen bu durum kızarıklık ve kaşıntı ile kendini belli eder. Uçuk tedavisi genellikle bir hafta sürer ve bağışıklık sistemi ile geçer. Süreklilik gösterdiği hallerde doktora başvurmak gerekir. Uçuk bir haftadan uzun sürüyorsa ve uçuğun yanı sıra farklı sağlık sorunları ortaya çıkıyorsa mutlaka doktora danışılmalıdır.

Uçuk Belirtileri Nelerdir?

Uçuğa yol açan enfeksiyon vücuda alındıktan yaklaşık 4- 7 gün sonra uçuk belirtileri ortaya çıkar. Virüsün sebep olduğu yaralar on gün boyunca devam edebilir. Bu hastalarda kas ağrısı, ağızda ve dudaklarda tahriş olma şikayeti, diş etlerinde, dudaklarda ve ağız çevresinde su dolu kabarcıklar ile kızarıklıklar görülmesi, deride kaşıntı, su toplaması ve ateş yükselmesi gibi şikayetler görülür.

Belirtiler ortaya çıkmaya başladıktan sonra uçuk tanısı koyulabilmesi için laboratuvar bulguları ve klinik bulgular elde edilir. Yaradan alınan sürüntü ile kültür çalışmaları yapılır. Bağışıklık sisteminin baskılandığı bir durum varsa belirtilerin görülme olasılığı yüksektir. Hastalık bir kere görüldükten sonra bazı kişiler virüs taşıyıcı olarak devam eder. Hatta yılda dört kere ataklar şeklinde kendini belli edebilir.

Uçuk Tedavisi Nasıldır?

Herpes Simplex virüsü nedeniyle ortaya çıkan uçukların tedavisi tam olarak mümkün değildir. Virüs tedavi sonrasında vücutta yaşamaya devam eder. Hastalığın oluşumunu ve yayılımını önlemek için orta havlu vs. kullanımından kaçınmak, yabancılar ile temas etmemek, temizliğe önem vermek gerekir. HIV enfeksiyonu, düşük gelir, yaşın ilerlemesi, eğitim seviyesinin düşük olması, cinsel partner sayısının artması gibi durumlar virüsün daha sık görülmesine yol açacaktır.

Uçuk tedavisinde doktor kontrolünde antibiyotik kullanımı tavsiye edilir. Virüs sebebiyle ortaya çıkan bütün yaralar önemlidir. Uçuk ve benzeri tüm yaralar doktor muayenesi ile izlenmelidir. Bu sayede olası diğer hastalıklara karşı da önlem alınmış olacaktır.

KAYNAK: UŞAK HABER