Uşak'ta da yayılması muhtemel! DSÖ, JN.1 için uyarıda bulundu

Uşak'ta da yayılması muhtemel! DSÖ, JN.1 için uyarıda bulundu
GİRİŞ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO) Covid – 19’un bir varyantı olan JN.1 için uyarıda bulundu. Pandemi kabusu geri gelebilir. Uşak ve diğer illerde de bu varyantın etkileri görülüyor olabilir…

Kısa süre önce Çin’in Wuhan kentinden başlayarak tüm dünyaya yayılan ve sayısız insanın hayatını kaybetmesine neden olan Covid – 19 salgını hayatı pek çok yönden olumsuz etkilemişti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 2020’den bu yana etkileri devam eden Covid – 19 salgının bir varyantının da tehlike oluşturduğunu açıkladı. JN.1 için önemli uyarılarda bulunan DSÖ, dünya genelinde yayılan bu varyantın kışın zor geçmesine neden olabileceğini söyledi.

JN.1 VARYANTI DÜNYAYA YAYILABİLİR!

Havaların soğuması ve yeniden kış mevsimine girilmesinin ardından hastalıklar da artmaya başladı. Her ne kadar grip, soğuk algınlığı ve diğer rahatsızlıklar normal görülse de Covid – 19 varyantı olan JN.1 ciddi bir tehlike oluşturmaya devam ediyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından, ABD, Çin ve Hindistan gibi nüfusu yüksek ülkelere yayıldığı bildirilen JN.1, Omicron olarak bilinen Covid türünün bir alt varyantı olarak dikkat çekiyor. ‘’Dikkate alınması gereken varyant’’ olarak tanımlanıyor. Henüz kamu sağlığını tehdit edecek kadar yaygın olmadığı ancak ciddi bir tehlike potansiyeli taşıdığı ifade ediliyor.

JN.1 VARYANTI BELİRİTLERİ NELER?

Covid varyantı olan JN.1’in daha fazla hasta edeceğine dair henüz bir bulgu bulunmuyor. Ancak tehlikeleri olabileceği ifade ediliyor. Çeşitli ülkelerde bu varyantın ciddi şekilde artmaya başladığı gözlemlendi.

JN.1 varyantından korunmak için gündelik yaşamda gönüllü olarak maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması gerektiği önerisi yapılıyor. Henüz ülkemizde resmi olarak bu varyant görülmese de olası risklere karşı vatandaşların tedbirli olmaları öneriliyor.

KAYNAK: UŞAK HABER