Üst Dişlerin Önde Olması Nasıl Tedavi Edilir?

Üst Dişlerin Önde Olması Nasıl Tedavi Edilir?
GİRİŞ

Üst dişlerin önde olması çene ortopedisi ile mümkündür. Çene ortopedisi tedavisinde çenenin yüze veya birbirine bağlantılı ilişkilerini bazı apareyler ile çene yapısını düzeltmeyi amaçlayan bir Ortodontik tedavi metodudur.

Üst çenenin önde olması durumu küçük yaşta ortopedik tedavi ile düzeltilir. Dişlerin düzeltilmesi ise ortodontik tedavi ile mümkündür. Genellikle ortopedik ve ortodontik tedavi birlikte yürütülen tedavilerdir.

Ortodonti Nedir?

Ortodonti bir diş hekimliği branşıdır. Çenedeki yapısal bozukluklar, aralıklı diş, ağız kapanışındaki bozukluklar ve dişlerdeki çapraşıklıklarının tedavisi ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Ortodonti diş ve çene problemlerinin giderilmesini amaçlayan bilim dalıdır. Çene yapısındaki bozukluklardan dolayı ön dişlerin önde olması ya da alt dişlerim önde olması durumu çene kaslarında baskıya sebep olur. Bu baskılar da baş, omuz, sırt gibi bölgelerde ağrıya neden olabilir. Ortodontik tedavi sayesinde bu sağlık problemlerinin oluşumu önlenir ve estetik olarak daha iyi bir görünüm elde edilir.

Ortodontik Tedavi Sırasında Dişler Nasıl Hareket Eder?

Ortodontik tedavi sırasında dişin üzerine tel veya lastiklerle kuvvet uygulanır ve ortopedik tedavi ile kuvvetin yönünde bir hareket oluşur. Hareket eden dişin önüne ve arkasına bir doku yerleştirilir. Bu sayede dişler yeni yerlerini alır ve yeni kemik yuvasına oturtulur.

Ortodontik Tedaviler Nelerdir?

Ortodontik tedaviler ile dişlerin daha estetik bir görünüme kazandırılması hedeflenir. Diş ve çeneye belli bir miktar kuvvet uygulanarak yapılan tedaviler diş ve çene yapısına göre farklılık gösterir. Ortodonti hekimlerinin kullandığı bazı ortopedik tedavi yöntemleri şunlardır:

  • Şeffaf Aparey: Braketsiz ve metal tel kullanılmayan tedavi yöntemlerinden biri olan şeffaf aparey ya da farklı bir deyişle alignerlar, dişlerdeki çapraşıklığın tedavisinde kullanılır. Kişinin kendisinin çıkarıp takabildiği apareyler, şeffaf olmalarından ötürü estetik bir tedavi yöntemidir.
  • Braket: Tel ve braketler diş yüzeyine yapıştırılır. Braketlerin arasından geçirilen tel sayesinde dişlere kuvvet uygulanır.
  • Sabit Yer Tutucu: Süt dişlerin yerine sabit yer tutucu olarak, kalıcı diş çıkana kadar diş boşluğuna yerleştirilir.
  • Hareketli Pekiştirici: Tedavi sonrasında uygulanan ve diş pozisyonunun korunması için kullanılır.
  • Çene Apareyleri: Splint olarak da bilinen bir aparey türü dür. Alt ya da üst çeneye yerleştirilir ve çenenin doğru bir şekilde kapanması sağlar.
  • Çene Genişletici: Üst çenenin genişlemesini sağlar.
  • Headgear: Kafa üzerinde ön kısmına takılan teller, kafanın arka tarafında bant ile desteklenir. Üst çene gelişimi yavaşlatılır ve dişlerin mevcut pozisyonu korunur. Ayrıca ön dişlerin arkaya doğru ilerlemesi de hedeflenir.

KAYNAK: UŞAK HABER