Uzmanından hayati uyarı! Yeni doğan bebeğe sakın böyle yaklaşmayın

Uzmanından hayati uyarı! Yeni doğan bebeğe sakın böyle yaklaşmayın
GİRİŞ

Türkiye’de sevgi gösterilerinin sıkça fiziksel temas ile ifade edildiği bir kültürde, uzmanlar yenidoğan bebeklerin sağlığı konusunda uyarılarda bulunuyor.

Uzmanlar özellikle 3 aydan küçük bebeklerin enfeksiyon riskleri karşısında daha savunmasız olduklarını ve bu dönemdeki temasın sınırlı tutulması gerektiğini vurguluyor.

YENİDOĞANLARA YAKLAŞIRKEN DİKKAT!

Uzmanlara göre, nezle, grip gibi yaygın hastalıkların yanı sıra, uçuk ve cilt enfeksiyonları olan bireylerin yenidoğanlarla teması, enfeksiyonların bebeklere bulaşmasına yol açabilir. Bu nedenle, enfeksiyon belirtileri gösteren kişilerin, bebeklerle olan fiziksel temaslarını enfeksiyonlar geçene kadar ertelemeleri öneriliyor. Ayrıca, ev içerisinde maske kullanımı ve sık el yıkama gibi temel hijyen kurallarının uygulanması, hem bebeklerin hem de yetişkinlerin sağlığını korumak için önemli.

MENENJİT TEHLİKESİNE KARŞI ÖNLEMLER

Menenjit, beyin zarının iltihaplanmasıyla ortaya çıkan ve ateş, bulantı, kusma gibi belirtilerle kendini gösteren ciddi bir hastalıktır. Uzmanlar menenjiti tetikleyebilecek birçok mikroorganizmanın solunum yoluyla ve damlacık enfeksiyonu yoluyla bulaşabileceğini belirtiyor. Korunma yöntemleri arasında aşılamaların yanı sıra, temizlik ve kişisel hijyenin de büyük önem taşıdığını ifade ediyor. Menenjitten korunmak için, diğer bulaşıcı hastalıklardan korunmada olduğu gibi, temizlik ve maske kullanımı gibi önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyorlar.

Uzmanlar Türk kültüründe sevgi ifadesinin genellikle dokunma eylemiyle bağlantılı olduğunu ve bu durumun enfeksiyonların yayılmasını kolaylaştırabileceğini söylüyorlar. Bu nedenle, enfeksiyon taşıyan bireylerin, özellikle yenidoğan ve 3 aydan küçük bebeklerle temas etmemeleri gerektiğini, ayrıca aşı takvimine dikkat edilmesi ve hijyen kurallarına uyulması gerektiğini hatırlatıyorlar.

ÖZELLİKLE HASSAS DÖNEM: İLK 3 AY

Menenjit vakalarının, özellikle 1 yaş altındaki çocuklarda daha ciddi seyrettiğini belirten uzmanlar, 3 aydan küçük bebeklerin her türlü enfeksiyon karşısında ekstra dikkat gerektiren bir yaş grubu olduğunu ifade ediyor. Bu dönemdeki bebeklerin menenjit gibi ciddi hastalıklara karşı daha hassas oldukları için, ebeveynlerin ve çevredekilerin bu konuda bilinçli olmaları ve gerekli önlemleri almaları büyük önem taşıyor.

KAYNAK: UŞAK HABER