Uzmanlar tek başınızayken boğazınıza kaçan lokmadan kurtulma yöntemini açıkladı

Uzmanlar tek başınızayken boğazınıza kaçan lokmadan kurtulma yöntemini açıkladı
GİRİŞ

Bir gün bir şeyler yerken bir yemek parçası boğazınıza katıp nefes alamamanıza neden olabilir. Böyle bir durumda çevrenizde size yardım edecek kimse yoksa, neler yapmanız gerektiğini uzmanlar açıkladı...

Birileri yanınızdayken boğazınıza yemek kaçtığında hayatta kalma şansınız daha yüksektir. Muhtemelen çevredekilerin yardımıyla nefes borunuza kaçan lokmayı çıkarabilirsiniz. Ancak tek başınıza yemek yerken böyle bir olayla karşılaştığınızda neler yapmanız gerektiğini uzmanlar açıkladı.

Öncelikle sakin kalıp hemen ellerinizin ve ayaklarınızın üzerinde durur şekilde yere kapanmalısınız. Nefes borusuna kaçan lokmadan bilinci kaybetmeden önce 2-3 dakikalık bir zaman vardır. Bu sürede gövdenizi yere tamamen paralel tutun. Daha sonra kollarınızı öne atarak karın ve göğüs bölgenizi sert bir şekilde yere çarpın.

TEK BAŞINIZA BOĞAZINIZA TAKILAN CİSİMDEN KURTULMA

Bu çarpma hareketi sayesinde ciğerlerden çok büyük miktarda hava çıkışı gerçekleşir. Bu güçlü havayla nefes borusuna takılan lokmayı yerinden çıkarmanız mümkün olabilir. Bu yöntemi birkaç kere sert bir şekilde denemenize rağmen başarılı olamadıysanız diğer yöntemi uygulamanız gerekir.

HEİMLİCH MANEVRASI NASIL YAPILIR?

Heimlich manevrası olarak bilinen bu yöntemde elinizi yumruk yapıp göbeğin hemen üstüne sertçe bastırın. Diğer elinizle yumruğu tutup vücudunuza bastırarak yukarı doğru itin. Bu zorlama sırasında baskı gören ciğerlerden hava çıkışı gerçekleşir ve nefes borusuna takılan cismin çıkma ihtimali artar.

Yumruğunuzu göbeğin hemen üstüne bastıramıyorsanız sandalyenin sırt dayama kısmına karnınızı eğip olabildiğince bastırmayı deneyebilirsiniz. Sandalyenin üst kısmına gövdenizin ağırlığını verip kendinizi aşağı doğru çektiğinizde aynı basınç etkisini elde edebilirsiniz. Bu yöntemle tek başınıza yemek yerken boğazınıza kaçan lokmayı çıkarabilirsiniz.

KAYNAK: UŞAK HABER