Uzmanlar uyku kalitesini artıran 6/30 kuralını öneriyor

Uzmanlar uyku kalitesini artıran 6/30 kuralını öneriyor
GİRİŞ

Dünya genelinde milyonlarca insan uyku sorunları yaşıyor. Uzmanlar, uyku kalitesini artırıp deliksiz bir uyku çekmek için en faydalı yöntem olan 6/30 kuralını açıkladı…

Uyku sorunu olanların başvurabileceği basit çözümler bulunuyor. Birkaç değişiklik yaparak deliksiz bir uyku çekip ertesi güne dinç bir şekilde uyanmak mümkün. Uzmanların tavsiye ettiği 6/30 kuralı uyku kalitesini artırıyor.

Bu kurala göre uyumadan 6 saat önce kafein alımı kesilmelidir. Uykuya geçmeden 30 dakika kadar önce tüm elektrikli cihazlara bakmayı kesmek gerekir. Bilimsel araştırmalar kafein tüketiminin uyku kalitesini düşürdüğünü ortaya koydu. Bu yüzden kafein tüketimi günün ilk saatlerinde ve öğle saatlerine yayılmalıdır.

uyku-1.jpg

KAFEİNLİ İÇECEKLERE DİKKAT

Uzmanlara göre iyi uyku çekebilmek için kafein alınan saate dikkat edilmelidir. Özellikle akşam 7-8’den sonra çay veya kahve içenlerin vücuduna giren kafein uyku moduna geçişi engeller. Bu nedenle uyumadan 6 saat kadar öne çay, kahve, kola gibi kafein içeren her türlü içecekten uzak durulması gerekir.

uyku-3.jpg

EKRAN IŞIĞI UYKU HORMONLARINI BOZUYOR

Uzmanların tavsiye ettiği 6/30 kuralının ikinci kısmı uyumadan 30 dakika öncesini kapsar. Bu kısımda cep telefonu, tablet, bilgisayar, TV gibi cihazlara bakılmaması gerekir. Araştırmalar, bu cihazlardan yayılan ekran ışığının uykuya hazırlanan hormonların yeterince salgılanmamasına neden olduğunu söylüyor.

Uyku kalitesini düşüren bu durumdan kaçınmak önem taşıyor. Uzmanlara göre bu tür cihazların ekranlarına bakmayı uyuma saatinden 30 dakika kadar önce kesmek gerekiyor. Bu sayede uyku kalitesinde ciddi bir artış sağlanabiliyor. Hatta mümkünse elektrikli cihazların olmadığı bir odada uyumak sabahları daha dinç uyanmanızı sağlıyor.

KAYNAK: UŞAK HABER