Varikosel Hastalığı Nedir? Neden Olur?

Varikosel Hastalığı Nedir? Neden Olur?
GİRİŞ

Varikosel erkeklerde görülen bir hastalıktır. Genellikle erkeklerin kısırlık şikâyeti ile doktora gitmesi durumunda ortaya çıkar.

Erkekte bulunan testis içerisinde yer alan toplardamarın varis olması söz konusudur. Varikosel hastalığı testis harmanı içerisinde bulunan toplardamarın varis olması ve genişlemesi durumudur. Bu durumda testis içerisinde kirli yapılar birikir. Testiste yer alan kanın düzensizleşmesi testisin çalışmasını bozar. Varikosel genellikle sol testis yapısında gözüken bir hastalıktır. Otururken veya uzanırken varikosel gözükmez. Ancak ayaktayken belli olur. Varikosel hastalığında sperm üretimi etkilenebilir. Ancak her kişi için geçerli bir durum değildir. Teşhis konulması oldukça kolaydır. Hastalık daha çok genç erkeklerde görülür.

Varikosel Hastalığı Neden Olur?

Varikosel hastalığının nedeni konusunda belirli bir durumdan bahsedilmez. Neden olduğuna dair kesin bir bilgi yoktur. Genellikle kısırlık nedeniyle doktora giden kişilerde bu hastalık ortaya çıkar. Çocuk sahibi olan bir erkekte dahi varikosel hastalığı gözükebilir. Çoğunlukla sol testiste rastlanan bir sorundur. Testiste yer alan kan akışı neden olarak gösterilir. Testis hormonu içerisinde yer alan kanların düzgün şekilde ilerlemesi nedeniyle kan geriye toplanır ve damarda genişleme yaşanır. Varikosel hastalığı da damarın genişlemesi nedeniyle oluşmaktadır. Damarda yaşanan sıkıntı kişide sorunlara neden olur. Damarın genişlemesi kan akışının normal şekilde ilerlememesi halinde oluşur. Bu durum doğrultusunda testiste hasar oluşabilir.

Varikosel Hastalığının Belirtisi Nedir?

Varikosel hastalığının belirtisi ile teşhis konulur. Hastalığın kişide bıraktığı etki ile tanı yöntemi izlenir. Varikosel hastalığının belirtileri:

  • Testiste yaşanan ağrı
  • Testisin şişmesi
  • Testisin normalden fazla kabarık olması
  • Ayaktayken sol kısımda yaşanan ağrı
  • Otururken veya uzanırken ağrının azalması
  • Sol testis kısmında küçülme durumunun olması
  • Kısırlık
  • Akşamları ağrının şiddetinin artması
  • Akşam vaktinde testisin olduğundan fazla şişmesi

Bu tür belirtilerin birkaçının yaşanması halinde doktora başvurmalısınız. Genellikle uzanınca veya oturunca testis ağrısı hafifler. Ayaktayken artan ağrı ve şişlik de hastalığın önemli belirtilerinden bir tanesidir.

Varikosel Tedavisi Nasıldır?

Varikosel tedavisi hastalığın boyutuna göre değişmektedir. Hastalığa sahip olan her erkek kısır sayılmaz. Kişi tedavi olmadan da baba olabilir. Her kişiye varikosel hastalığı için tedavi uygulanmaz. Kişi öncelikle doktor tarafından muayene edilir. Ardından hastalığın boyutu ile ilgili testler yapılır. Varikosel hastalığı kişi için tedavi gerektirmeyen boyutta ise tedavi uygulanmaz. Ancak hastalığın ilerleyip ilerlememesini kontrol etmek için doktor muayenesi her ay yapılmalıdır. Kişide hastalık tedavi gerektiriyorsa IVF tekniği ile kısırlık problemi çözülmeye çalışılır.

KAYNAK: UŞAK HABER