Vitiligo Genetik Midir?

Vitiligo Genetik Midir?
GİRİŞ

Vitiligo hastalığının genetik durumu söz konusudur. Genellikle hastalığa sahip olan kişiler genetik nedenlerden dolayıdır.

Aile üyeleri içerisinde vitiligo hastalığına sahip kişiler var ise çocuklarında da vitiligo hastalığı gözükme oranı yüksektir. Genellikle %30 oranında genetik durum söz konusudur. Kişide oluşan bir hastalık diğer aile üyelerinde de rastlanabilir.

Vitiligo Hastalığı Nedir?

Vitiligo hastalığı kişinin vücudunda bulunan melanosit dokular cildin kendisine ait olan rengin kullanılmasıyla ilgilenen yapıdır. Melanosit adı verilen dokunun zarar görmesi halinde olumsuz yönde etkilenir. Olumsuz yönde etkilendiği için çalışma düzeyi düşer. Bu durum nedeniyle vitiligo hastalığı ortaya çıkar. Cilt üzerinde beyaz lekeler ortaya çıkar. Cilt üzerinde herhangi bir bölgede çıkabilir. Aynı zamanda yayılma eğilimi de gösterebilir. Her kişide aynı şekilde etki göstermez. Vitiligo hastalığında kişide sadece bir kısımda beyaz leke bulunurken bazı kişide birçok bölgede beyaz lekeler artış gösterir. Beyaz lekelerden oluşan bir hastalık olduğu için kişiyi görüntü olarak etkiler. Erken teşhis ile tedavi edilerek problem çözülebilir.

Vitiligo Hastalığının Belirtileri Nedir?

Vitiligo hastalığının belirtisi ile tedavi yöntemi izlenir. Vitiligo hastalığı her yaşta ortaya çıkabilir. Çocuk, yetişkin ve yaşlı olmak üzere her kişide olabilecek cilt problemidir. Belirti olarak ön plana çıkan durum kişinin güneş ışığına maruz kalan bölgede beyaz leke oluşmasıdır. Genellikle güneş ışını alan el, kol, yüz, boyun ve bacak gibi kısımlar da beyaz lekeler olması vitiligo hastalığı belirtisidir. Ancak bazı durumlarda istisna olabilir. Kişide el, yüz, boyun, bacak gibi bölgeler dışında genital kısımda lekeler oluşabilir. Beyaz tenli kişide hastalığın tespiti fazlasıyla zordur. Ancak esmer tenli kişide lekeler kolay şekilde tespit edilebilir. Kişinin cildinde aniden beyaz bir leke oluşumu ortaya çıkar. Bu beyaz leke çoğalabilir. Beyaz lekenin boyutu büyüyebilir.

Vitiligo Hastalığının Tedavisi Nasıldır?

Vitiligo hastalığının tedavisi yapılmadan önce kişi muayene edilir ve tetkikler yapılır. Vitiligo hastalığının teşhisinin konulması üzerine tedavi uygulanır. Yapılan tedavide kişinin cildinin aynı olması amaçlanır. Cilt renginin aynı olması için cilde doğal rengi veren ışık tedavisi işlemi yapılır. Işık tedavisi ile kişinin cilt rengi aynı olur ve leke çıkmasını önler. Stres nedeniyle hastalığın oluşması halinde kişiye antioksidan içeriğe sahip takviyeler verilir. Tedavi için kremler de kullanılır. Cilt rengini aynı yapan ve leke önleyici kremler verilir. Hastalığın ilerlemesi halinde kişiye depigmentasyon tedavisi uygulanır. Bu tedavide kişinin cildinde yer alan pigmentler kaldırılır ve cilt tonu eşitlenir. Güneş ışığına bağlı olarak oluşan vitiligo hastalığında güneş kremi kullanılması da önerilir. Uygulanan tedavi yöntemi kişinin hastalığının boyutuna göre değişir.

KAYNAK: UŞAK HABER