Yapay tatlandırıcı aspartamın kanserojen madde olduğu 14 Temmuz’da ilan edilecek

Yapay tatlandırıcı aspartamın kanserojen madde olduğu 14 Temmuz’da ilan edilecek
GİRİŞ

Dünyanın en sık kullanılan yapay tatlandırıcısı olan aspartam, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından kanserojen madde olarak ilan edilecek. Şeker ikamesi olarak kullanılan bu maddenin kansere neden olduğu 14 Temmuz’da duyurulacak...

Dünya çapında en yaygın olarak kullanılan yapay tatlandırıcılardan biri olan aspartam önümüzdeki ay kanserojen madde olarak ilan edilecek. Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) gelecek resmi açıklamanın 14 Temmuz tarihinde yapılması bekleniyor. Genellikle ilaçlarda, hazır ürünlerde ve diyet gıdalarda sık sık kullanılan aspartam temmuz ayında kanser yapan maddelerden biri olarak gösterilecek.

DSÖ’nün kanser araştırma birimi olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı, aspartamı ilk kez “insanlar için olası kanserojen” kategorisine alacak. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından 1981 yılında tüketimine onay verilen aspartamın güvenilir olup olmadığı 5 kere testten geçirildi. Bugüne kadar 90’dan fazla ülkenin onayladığı aspartam geçtiğimiz günlerde yeniden teste sokuldu ve yapay tatlandırıcı hakkında yeni uyarılar gündeme geldi.

14 TEMMUZ’DA RESMİ AÇIKLAMA YAPILACAK

DSÖ’ye bağlı Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi asoartam kullanımını gözden geçirdi. Uzmanların test sonuçlarını Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’nın kararını açıkladığı gün, yani 14 Temmuz’da kamuoyuna duyurması bekleniyor. Yıllardır geniş bir kullanıcı kitlesi bulunan aspartamın kanserojen olarak ilan edilmesi gıda endüstrisinde ciddi tartışmalara sebep olabilir.

ASPARTAM İÇEREN GIDALARA DİKKAT

1981 yılından beri günlük limitler dahilinde tüketilmesinde herhangi bir sorun olmadığı belirtilen aspartam, dünya genelinde kullanılıyor. Şeker ikamesi olarak da kullanılan aspartam kola ve diyet içeceklerin birçoğunda, meşrubatlarda, meyveli yoğurt ve sütlerde kullanılıyor. Ayrıca kahvaltılık gevreklerin içinde, hazır tatlılarda, diyabet hastalarının kullandığı neredeyse tüm gıdalarda, ketçap ve benzeri soslarda bulunuyor.

KAYNAK: UŞAK HABER