Yeni virüs salgını korkutuyor: DSÖ kırmızı alarm verdi, ortalık karıştı

Yeni virüs salgını korkutuyor: DSÖ kırmızı alarm verdi, ortalık karıştı
GİRİŞ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son derece endişe verici bir haberi duyurdu. Son zamanlarda ortaya çıkan bir virüs salgını, kırmızı alarm seviyesine yükseltildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni bir virüs salgınıyla ilgili kırmızı alarm seviyesine geçtiğini açıkladı. Bu virüs, hem çok bulaşıcı hem de çok ölümcül. Ülkede iki kişi bu virüsten öldü.

DSÖ, son günlerde yaşanan iki ölüm olayının ardından ülkedeki durumun çok ciddi olduğunu bildirdi. Salgın, 38 yaşında bir erkek ile 3 yaşında olan bir kız çocuğunun ölümüne yol açtı.

VİRÜS NASIL YAYILIYOR?

DSÖ, bu virüsün adının Nipah virüsü olduğunu ve yüksek ölüm oranına sahip olduğunu söyledi. Virüs, bir yarasadan insanlara geçiyor.

Nipah virüsü, meyve yarasalarıyla temas eden insanlarda görülüyor. Yarasaların dışkıları veya tükürükleri, virüsün kaynağı olabiliyor. Ayrıca, virüs, çürümüş gıda veya bitki özü yiyen insanlarda da bulaşabiliyor. Virüs, solunum yoluyla da insandan insana geçebiliyor. Bu, virüsün çok hızlı yayılmasına neden oluyor.

VİRÜSÜN BELİRTİLERİ NELER?

Nipah virüsünün bazı belirtileri vardır. Bunlar arasında ateş, baş ağrısı, yorgunluk, kusma ve solunum sıkıntısı yoğun şekilde görülen belirtilerdir. Ancak bu belirtiler, virüsün ilerlemesiyle daha şiddetli hale geliyor.

Virüs, beyinde iltihaplanmaya sebep oluyor. Bu da kişinin komaya girmesine yol açıyor. Komaya giren kişiler, 24-48 saat içinde ölebiliyor.

DSÖ, bu virüs salgınına karşı önlem alınması gerektiğini vurguladı. Virüsün tedavisi veya aşısı henüz bulunamadı. DSÖ, virüsün yayılmasını önlemek için halka şu tavsiyelerde bulundu:

  • Meyve yarasalarından uzak durun.
  • Çürümüş gıda veya bitki özü tüketmeyin.
  • Solunum yolu ile bulaşmayı önlemek için maske takın.

KAYNAK: UŞAK HABER