Yeteri kadar tüketilmezse ölüm riskini yüzde 80 artırıyor! Kim ne kadar tuz yemeli?

Yeteri kadar tüketilmezse ölüm riskini yüzde 80 artırıyor! Kim ne kadar tuz yemeli?
GİRİŞ

Bugüne kadar hep zararlı olduğu ve tüketilmemesi gerektiği söylenen tuz hayati önem taşıyor. Uzmanlara göre yeterli oranda tüketilmeyen tuz ölüm riskini arttırıyor…

Tüketilen besinlerin çok sayıda faydası olabileceği gibi vücut için zararları da olabiliyor. Yiyeceklerin sağlıklı etki gösterebilmesi için kişini yaşına, hastalığı olup olmadığına ve genel sağlık durumuna bakılıyor. Birçok uzman, fazla tüketilmesi halinde büyük sorun yaşatan tuzun az tüketildiğinde de ölüm riskini yüzde 80 arttırdığını söylüyor.

Yiyecekleri damak zevkine uygun hale getirmek için yemeklere atılan tuz, bazı insanlar için vazgeçilmezdir. Tüm dünyada en sık kullanılan gıdalardan tuzun tüketimi küçük yaşlardan itibaren insanlarda alışkanlık yaratabiliyor. Ancak fazla tuz tüketimi, yemeklerin içinde bulunan fazla tuzun farkına varmadan tüketilmesine yol açıyor. Bu durum da aşırı tuz tüketimi nedeniyle bazı hastalıklara davetiye çıkarıyor.

tuz3.jpg

FAZLA TÜKETMEK KALBE ZARAR

Bugüne kadar sık sık “Fazla tüketmeyin” uyarısı yapılan tuz için bazı doktorlar hiç tüketilmemesi gerektiğini de söylüyor. Ancak son yapılan araştırmaya göre yetersiz tuz tüketimi sağlık açısından çok kritik sorunlar yaşatabiliyor. Uzmanlara göre yetişkinler günde 6 gramdan fazla tuz tüketmemelidir. Bu da günlük bir çay kaşığına denk geliyor.

The Heart Failure Society of America'ya göre, orta veya şiddetli kalp yetmezliği hastası olanların tuz tüketimi günde 2 gramla sınırlı kalması gerekiyor. Fazla tuz tüketimi sodyumun etkisiyle kan basıncını yükseltebilir. Bu yüzden aşırı tuz tüketimi kalp yetmezliği ve kalp krizi riskine davetiye çıkarıyor.

tuz-2.jpg

YETERLİ MİKTARDA TUZ TÜKETİMİNE DİKKAT

Öte yandan yeni araştırmalara göre çok az tuz tüketmenin de kalp yetmezliği hastalarında erken ölüm riskini arttırdığı ortaya çıktı. Amerikan Kardiyoloji Koleji'nin yaptığı son çalışma, diyetle sodyum alımını normal tavsiyenin altında tutmanın ters etki yarattığını ortaya koydu. Araştırmacılar önceki dokuz klinik çalışmanın verilerine bakarak, kalp yetmezliği hastalarında günde 2.5 gramın altında tüketenlerin ölme olasılığını yüzde 80 fazla ölçtü. Uzmanlar “Bu çalışma, sodyumu aşırı derecede kısıtlamak yerine güvenli bir sodyum tüketimi düzeyi oluşturmaya odaklanılması gerektiğini gösteriyor." açıklamasıyla araştırmanın sonuçlarını özetledi.

KAYNAK: UŞAK HABER