Zonaya Hangi Bölüm Bakar? Tedavisi

Zonaya Hangi Bölüm Bakar? Tedavisi
GİRİŞ

Zona tedavisi ile ilgilenen bölüm dermatolojidir. Zona ile ilgilenen bölüm cilt üzerinde oluşan bir hastalık olduğu için dermatoloji bölümünü kapsar.

Ciltte oluşan semptomlar olduğu için enfeksiyon doktoruna da başvurabilirsiniz. İlk olarak zona hastalığında yer alan belirtilerin sizde olduğunu düşünüyorsanız önceliğiniz aile hekimine gitmek olmalıdır. Aile hekimi sizlere gerekli testleri yapacaktır. Çıkan sonuca göre sizi ilgili bölüme yönlendirir. Zona hastalığı için yönlendirilen bölümler cildiye, enfeksiyon, göz hastalıkları ve nörolojidir. Cildiye, enfeksiyon, göz hastalıkları ve nöroloji bölümleri zona hastalığı ile ilgilenir. Yapılan test durumuna göre her bölüm kendi alanına göre hastalık için tedavi uygular.

Zona Nedir?

Zona hastalığı kişide bulunan virüsün sinir sistemi alanında yer almasıdır. Vücut veya yüzde görülen kızarıklık şeklinde oluşan virüstür. Kişide görülen bu hastalık bulaşıcı etkiye sahiptir. Zona şu çiçeği durumuyla ilgili olan varicella zoster adlı virüsün oluşturmuş olduğu enfeksiyondur. Bu enfeksiyon sonucunda kişinin görünümüne etki eden semptomlar oluşur. Su çiçeği durumuyla bağlantılı olduğu için su çiçeği geçiren herkeste zona hastalığı gözükebilir. Ancak geçmişte su çiçeği geçirmeyen kişiler zona enfeksiyon hastalığına yakalanmaz. Hastalık daha çok yaygın olarak 50 yaş ve üzeri kişilerde görülür. Kişide çıkan bölgede virüs ağrı yapar. Ağrıyla birlikte döküntü durumu da yaşanır. Zona ile ilgilenen bölüm doğrultusunda ilgili doktorlara giderek muayene olmalısınız. Erken teşhis zona hastalığında önemlidir.

Zona Hastalığının Belirtileri Nedir?

Zona hastalığının belirtileri ile su çiçeğinden ayrılan özellikleri ortaya çıkar. Su çiçeği ile karıştırılan zona hastalığının farkları bulunur. Zona sağlık probleminin belirtisi:

  • Kişide sürekli yorgunluk ve halsizlik olması
  • Kaslarda güçsüzlük hissedilmesi
  • Sıklıkla yaşanan baş ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Kişide karın ağrısı durumu yaşanması
  • Mide bulantısının artması
  • Yüksek ateş
  • Normalden fazla olarak karıncalanma durumu olması
  • Kişinin vücudunda kabarcıklar çıkması
  • Sıvı şeklinde kabarcıklar olması
  • Vücutta çıkan virüsün ağrı yapması

Zona hastalığı belirtilerini yaşamanız halinde erken teşhis için doktora gitmelisiniz. Su çiçeğinden ayrılan farkı virüsün çoğunlukla gövde de çıkmasıdır. Vücutta genellikle tek bir bölgede çıkar. Aynı zamanda zona hastalığında döküntü ve kaşıntı önemli bir belirtidir.

Zona Hastalığının Tedavisi Nasıldır?

Zona sağlık sorununun tedavisi kapsamında erken teşhis önemlidir. Kişide zora hastalığına dair olan belirtiler bulunması halinde anında doktora gitmelidir. Hafif düzeyde bir hastalık durumu söz konusu ise yapılan ilaçlar ile 96 saat içerisinde semptomlar hafifler. İlk olarak kişide ilaç tedavisine başlanır. Hastalık sürecinde kişide yanma ve kaşıntı gibi durum varsa kremler kullanılır. Verilen bu kremler hafifletici etkiye sahiptir. Multivamin içeren ilaçlar verilerek de tedavi süresince kişinin sağlıklı olması ve güçlü kalabilmesi için takviyeler verilir. Hastanın iyileşme süreci yaşına bağlı olarak değişir. Zona ile ilgilenen bölüm kişide virüsün çıkma bölgesine göre değişiklik gösterir.

KAYNAK: UŞAK HABER