Badminton Nasıl Bir Spor? Tarihçesi, Kuralları

Badminton Nasıl Bir Spor? Tarihçesi, Kuralları
GİRİŞ

Badminton kuralları ve oynanışı ile günümüzde en popüler spor branşlarından biridir. Raket ve bir özel tüylü topla oynanan tenis benzeri bir spordur.

Kaz tüyünden yapılan özel bir top ve raket ile oynanmaktadır. Topun file üzerinden rakip alana atılması ve geri dönmemesini sağlamak temel hedeftir.

Topun karşı tarafa atılması, servisler ve setler farklı kurallara bağlıdır. Tenis oyunları grubunda yer almasına rağmen hem topuyla hem de kuralları ile birçok farklılık göstermektedir. Badminton tarihçesi, kuralları ile son dönemde de merak edilen ve öne çıkan spor türlerinden biridir.

Badminton Nedir?

Badminton sahası ve raketi temelde tenis ile benzerlik gösterse de özel topu ile alışılageldik tenis oyunlarından ayrılmaktadır. Badminton iki ya da dört oyuncu arasında oynanabilir. Oyunda temel amaç kaz tüyünden yapılan bir topun raket ile file üzerinden rakip sahaya gönderilmesidir.

Diğer tenis oyunlarında olduğu gibi rakipler arasında net (file) bulunur. Bu nedenle herkes kendine ayrılan saha içinde oynar. Topun oldukça zararsız ve hafif olması da yaralanma ve sakatlanma riskinin en düşük seviyede olmasını sağlamıştır. Oyun son derece basit kurallar sahiptir.

Badminton Nasıl Oynanır, Kuralları Nelerdir?

Badminton kuralları oldukça basittir. Shuttlecock adı verilen hafif bir topun rakip file üzerinden karşı tarafa geçirilmesi ile 2 veya 4 kişi ile oynanabilmektedir. File ile ikiye bölünmüş bir sahada oyun gerçekleşir.

Kısaca badminton kuralları ise şöyle özetlenebilir:

  • Sadece servis kullanan sporcu veya sporcular puan alabilir.
  • Her set 21 puandır.
  • Bir set üzerinden 21 puan aracılığı ile 2 puan alan taraf oyunu kazanır.
  • Aradaki puan farkı 2 oluncaya kadar oyuna devam edilir. Ancak oyun 29 – 29 olduğunda 30’uncu sayıyı alan maçı kazanmış sayılır.
  • Yazı tura atılarak topu ve sahayı seçme hakkı verilir.

Badminton Tarihçesi Nedir?

Badminton tarihçesi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. İlk kez MÖ 5. yüzyılda Çinliler tarafından badmintonun atası sayılan Ti Jian Zi adı verilen bir oyunun oynandığı ifade edilmektedir. Badminton tarihçesi, kuralları ise bugünkü halini 19. yüzyılda Hindistan’da oynana poona ile benzer şekilde almıştır. Beauford Dükü’nün kızları ise bu oyunu ilk kez İngiliz subayların oyunu öğretmelerinin ardından evinde oynamış ve Badminton adını da buradan almıştır.

KAYNAK: UŞAK HABER