Beyzbol Nasıl Bir Spor? Tarihçesi, Kuralları

Beyzbol Nasıl Bir Spor? Tarihçesi, Kuralları
GİRİŞ

Beyzbol hakkında bilgi arayan ve oyunun kurallarını öğrenmek isteyen birçok spor meraklısı genelde bu oyunu karmaşık bulmaktadır.

ABD kökenli bir spor türü olan ve ABD’de son derece popüler olan beyzbol, top ve sopa ile oynana bir takım sporudur.

İki takım arasında oynanan ve hücum eden takımın topu atış yapan takımın yaptığı atışları yakalamaya ve oyuncularını bazlara ulaştırmaya çalışmaktadır. Beyzbol tarihçesi, kuralları genelde 9 inning’e (atış sırası) göre gelişmiş ve belirlenmiştir. Her iki takımda her inning’de bir savunma ve bir hücum oyuncusu bulunmaktadır.

beyzbol-nasil-bir-spor-1.jpg

Beyzbol Tarihçesi Nedir?

Beyzbol tarihçesi oldukça eskiye dayanmaktadır. 18. yüzyılın ortalarında ya da daha öncelerinde İngiltere veya Flamenya’da erken formuna rastlamak mümkündür. ABD kökenli bir oyun olan beyzbol, 18. yüzyılın sonlarında ABD’de Town Ball ve Rounders gibi oyunların gelişimiyle ortaya çıkmıştır.

1845 yılında Alexander Cartwright tarafından modern beyzbol kuralları yazılmış ve beyzboluun popülerliği de bir hayli artmıştır. Günümüzde ABD’de oynana en popüler spor türlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. 4 Haziran 1838 yılında Beachville, Ontario’da belirlenen söz konusu kurallara göre ilk kez oynanmıştır.

beyzbol-nasil-bir-spor-3.jpg

Beyzbol Nasıl Oynanır?

Beyzbol kuralları kısaca oyuncuların karşı takımdan sayı almasını hedeflemektedir. İki takım arsında 9 oyuncu ile oynanır. Oyunun temel amacı daha fazla sayı yaparak diğer takımı yenmektir.

Oyunda atıcı, yakalayıcı, baz oyuncuları ve dış sha oyuncuları bulunur. Atıcı topu vurucuya atarak elinden kaçırması için savunma yapmayı hedefler. Vurucu ise kendisine gelen bu topa vurmaya çalışır. Topu saha içinde oyun alanına göndermeye çalışır. Vuruş başarılı ise baz oyuncular koşusunu yaparak başlangıç noktasına ulaşmaya çalışır.

beyzbol-nasil-bir-spor-4.jpg

Beyzbol Kuralları Nelerdir?

Beyzbol kuralları karmaşık gibi gelse de oldukça basittir. Kısaca beyzbol kuralları ise şöyle özetlenebilir:

  • 9 oyuncudan oluşan iki takım bulunur.
  • Hücumda takımın her oyuncusu sırayla sayı kalesine gelir.
  • Fırlatıcı tümseğinden fırlatıcının sayı kalesinin arkasındaki yakalayıcıya attığı topa sopayla vurmaya çalışır.
  • Fırlatıcının atışının, vuruş alanı içinden geçen, geçerli bir atış olup olmadığına sayı kalesinin arkasındaki hakem karar vermektedir.

Beyzbol tarihçesi, kuralları içinde zaman içinde birçok ek alarak bugünkü kurallara evrilmiştir.

KAYNAK: UŞAK HABER