Biatlon Nasıl Bir Spor? Tarihçesi, Kuralları

Biatlon Nasıl Bir Spor? Tarihçesi, Kuralları
GİRİŞ

Biatlon sporu günümüzde Türkiye’de de giderek popülerlik kazanan ve merak edilen alternatif spor türlerinden biri haline gelmiştir.

Kayaklı koşu ile tüfekli atışın bir araya geldiği popüler bir kış sporu olarak öne çıkmıştır. Oyunun ortaya çıkışının askeri kökenli olduğu görülmektedir.

Biatlon, atıcılık ve kayak kombinasyonlarından oluşan ve ciddi kondisyon gerektiren kış sporları arasında yer almaktadır. Kayak yaparken sporcular aralıklarla hedeflere ateş etmektedir. Biatlon tarihçesi, kuralları temelde askeri disiplinlere ve kurallara dayanmaktadır. biatlon-nasil-bir-spor-2.jpg

Biatlon Tarihçesi Nedir?

Biatlon tarihçesi 18. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Kayaklı koşu ve tüfekli atış faaliyetlerini kapsayan biatlon, 18. yüzyılda İskandinavya’da ortaya çıkmıştır. Askeri kökenli bir spor türü olan biatlon, askerlerin uzun Norveç ve İsveç’in sınır aralarında devriye gezerkern iyi nişan almaları ve hızlı kayabilmeleri gerekliliğinden ortaya çıkmıştır.

Bireysel sprint, takım, takip ve toplu çıkış etkinlikleri bulunmaktadır. 1948 yılında biatlon ve pentatlon kurallarını standartlaştırmak için Uluslararası Biatlon Modern ve Biatlon Birliği (UIPMB) kurulmuştur. 1998 yılında ise biatlon sporu resmi olarak UIPMB’den ayrılarak Uluslararası Biatlon Birliği (IBU) kurularak faaliyetleri genişlemiştir. Biatlon tarihçesi, kuralları zaman içinde bu birlik tarafından belirlenerek standart hale getirilmiştir.

Biatlon Nasıl Yapılır?

Biatlon Türkiye ve diğer birçok ülkede de popülerlik kazanmasının ardından oynanışı da merak edilmeye başlamıştır. Temelde kayak ve atıcılık üzerine kurulu olan biatlon, basit temellere dayanmaktadır.

Belirlenen zaman aralıklarıyla yarışmacılar skating stili kayarak zaman karşı yarışır. Bu esnada hedefleri vurmak için dururlar. Ateş ederken, ayakta durmak ya da yüzükoyun eğilmek tercih edilir. Bir hedefin kaçırılması cezalandırılır. Yarış mesafesi ve hedeflerin sayısı ise etkinliğe bağlıdır. Erkeklerde genelde 20, kadınlarda ise 15 km olan ana etkinlik bireyseldir. 4 ateş etme evresini kapsar.

biatlon-nasil-bir-spor-3.jpg

Biatlon Kuralları Nelerdir?

Biatlon kuralları oldukça basittir. Sporcuların kayak parkurunda engeller, tırmanış ve inişleri belirlenen stiller ile yapmaları gerekir. Atıcılık bölümünde ise hedefler genelde 50 metreye yerleştirilen 5 halkadan oluşur. Biatlon tarihçesi, kuralları zaman içinde gelişerek detaylanmıştır. Atıcılık, kayak, atış pozisyonu, cezalar, süre ve puanlama gibi konular bu kurallara göre değerlendirilir.

KAYNAK: UŞAK HABER