Cambridge’ten yeni çalışma: Tempolu yürüyüş ve yüzme ölüm riskini azaltıyor!

Cambridge’ten yeni çalışma: Tempolu yürüyüş ve yüzme ölüm riskini azaltıyor!
GİRİŞ

Cambridge Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırmanı sonuçları bir hayli şaşırttı. Her gün çim biçmek veya tempolu yürüyüş yapmak ölüm riskini azaltıyor!

Dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olarak gösterilen Cambridge Üniversitesi, ölüm riskini azaltan bazı alışkanlıklara yönelik bir çalışmaya imza attı. Yapılan bu dikkat çeken çalışma sonuçlarına göre, her gün çim biçmek bile insan sağlığına ciddi fayda sağlıyor.

Orta düzeyde her gün 75 dakika kadar bir egzersiz yapmanın ölüm riskinin önemli ölçüde azalttığı aktarıldı. Çalışmada en dikkat çeken sonuçlar ise hareketsiz bir yaşam tarzına sahip kişilerin, günde 11 dakika çim biçerek bile sağlıklarını korudukları oldu.

egzersiz-1.jpg

ORTA DÜZEY EGZERSİZ ÖLÜM RİSKİN AZALTIYOR!

Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, günlük olarak orta düzeyde egzersiz yapmanın ölüm riskini önemli ölçüde azalttığı ve sağlığı koruduğu ifade ediliyor. Her gün tempolu yürüyüş yapmak, dans, su aerobiği, bahçe işleri gibi kısa ve orta dereceli egzersizlerin erken ölüm riskini azalttığı aktarıldı.

30 milyondan fazla yetişkinin katıldığı çalışma kapsamında 196 araştırma makalesi incelendi. Bu kişilerin egzersiz yaptıktan ölüm riskinin azaldığı ifade edildi. Özellikle kanser ve kalp hastalıkları olasılığını da önemli ölçüde azalttığı aktarıldı.

egzersiz-4.jpg

TEMPOLU YÜRÜYÜŞ VE KOŞUYA DİKKAT ÇEKİLDİ!

Çalışmanın sonuçları arasında en dikkat çeken detaylardan biri ise koşmanın en hızlı zayıflatan egzersiz olduğu sonucudur. Koşu, yüzme ve kürek sporlarının hem kalori yakımı hem de bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dair bulgular dikkat çekti.

Konuya ilişkin bu kez Harvard Üniversitesi’nde yapılan çalışmada, koşarken bir erkeğin 30 dakikada yakacağı kalori miktarının 420, kadınların ise 360 olduğu belirtildi. Uzmanlar ise tüm vücut ağırlığını kullanarak yerden kalkmayı gerektiren herhangi bir aktivitenin en yüksek kaloriyi yaktığını kaydetti.

egzersiz-3.jpg

DÜZENLİ YÜZMEK BİRÇOK FAYDA SAĞLIYOR!

Çalışmada öne çıkan diğer önemli bir konu ise yüzme oldu. Yüzmenin kas gücünü, kan akışını, akciğer ve kalp kapasitesini geliştirirken enerji yaktığı da aktarıldı. Eklem sorunları olanlar için de yüzmenin en iyi seçenekler arasında olduğu aktarıldı.

KAYNAK: UŞAK HABER