Core Antrenmanı Nedir, Nasıl Yapılır?

Core Antrenmanı Nedir, Nasıl Yapılır?
GİRİŞ

Core antrenmanının tanımı “Vücut geliştirme için önemli bir bölge olan core bölgesinin geliştirilmesi amacı ile yapılan uygulamalar” şeklindedir.

Core antrenmanı yapılır iken ilk olarak core bölgesinin iyi bir şekilde anlaşılması gerekmektedir. Göğüs kafesinin alt bölümünde yer alan core, kalça kemiği arasındadır. Bu alanda yer alan kaslar vücudun orta kısmını sarmak ile görevlidir.

Core, her egzersizin temelini oluşturmaktadır. Bunun nedeni bölge içerisinde birden fazla kas grubunun olmasıdır. Kaslar omurgaya binen yüklerin dengelenmesini sağlamak ile görevlidir. Bu nedenle core bölgesi üzerine yapılan çalışmalar büyük bir önem arz etmektedir. Güçlü core kasları yalnızca omurgayı korumamakta aynı zamanda vücudun dengesini de sağlamaktadır. Vücudun duruşu bu kaslar ile düzenlenmektedir. Kasların güçlendirilmesi bel problemlerinin önüne geçmektedir.

Core Antrenmanının Önemi

Core bölgesini çalıştırmanın önemi arasında günlük hayatta sıklıkla tekrarlanan duruş hatalarından uzaklaşılması da yer almaktadır. Zaman içerisinde kalıcı postür bozukluklarının oluşmaması için core uygulamaları yapılmalıdır.

Core sayesinde omurga dengeli bir şekilde durmaktadır. Omurganın rotasyonunu sağlamak da yine core antrenmanı ile gerçekleştirilmektedir.

Core kasları, gün boyu insan vücudunun yükünü taşıyan omurga ile yakından ilişkilidir. Bu nedenle kasların geliştirilmesi, omurganın yükünü hafifletecektir. Ayrıca insanların sakatlanmalardan korunması da sağlanacaktır.

Core Bölgesindeki Kaslar

Core bölgesinde bulunan kaslar arasında şunlar yer almaktadır:

  • Transversus abdominis: Core antrenmanı için büyük bir öneme sahip olan bu kas vücudun derinine konumlanmıştır. İç organları yerinde tutma amacına sahip olan kas göğüs kafesinin korse gibi sarılmasına neden olmaktadır.
  • Multifidus ve Erector Spinae: Kaslar sayesinde hem bel hem de boyun bölgesi dik durabilmektedir. Omurganın rotasyonu da bu kas ile sağlanmaktadır.
  • Oblik: Bele şekil vermek, gövde rotasyonunu sağlamak gibi görevleri bulunan bu kas iki gruba ayrılmaktadır. Dış oblik ve iç oblik olarak bilinen kaslar Transversus yapısı üzerindedir.
  • Rectus abdominis: Mekik hareketi ile şişen kaslar karın bölgesinin dışında kalmaktadır.

Core Antrenmanı Çeşitleri

Core antrenmanı türleri bulunmaktadır. Core antrenmanı sırasında en sık başvurulan türler şu şekildedir:

  • Vertical leg crunch
  • Reverse crunch
  • Lying side crunch

KAYNAK: