Curling Nasıl Bir Spor? Tarihçesi, Kuralları

Curling Nasıl Bir Spor? Tarihçesi, Kuralları
GİRİŞ

Curling sporu buz pisti üzerinde oynana bir takım oyunudur. 42 x 4,3 metrelik budan bir pist üzerinde oyanan curling, granitten yapılan dairesel formadaki bir taşın buz üzerinde kaydırarak hedefin merkezinde durmasının sağlanmasını hedefler.

Bu üzerinde iç içe geçmiş halkalardan oluşan hedefler ev adıyla anılmaktadır. Puan kazanılması için pist üzerinde yer alan evin merkezine karşı takımdan daha yakına taş atılarak kazanılması amaçlanmaktadır. Hassas olması ve kazanmak için stratejik düşünülmesi gerektiği için buz üzeri satranç oyunu olarak da tanımlanır. Curling tarihçesi, kuralları zaman içinde gelişerek profesyonel bir spor dalı haline gelmiştir.

curling-nasil-bir-spor-3.jpg

Curling Tarihçesi Nedir?

Curling tarihçesi ve kökeni Orta Çağ’a kadar uzanmaktadır. Etimolojik olarak curling kelimesi kıvırcık ya da kıvırma gibi anlamlar taşır. Orta Çağ’da İskoçya’da icat edilen curling, Renfrewshire’deki Paisley Manastırı binalarının yanında buz üstünde taşlarla Şubat 1541’de yapılmış bir yarışma hakkında çeşitli kaynaklara rastlanmaktadır.

1565 yılına tarihlenen iki resimde ise Pieter Brughel’in Flaman köylülerin curling oynarken resmedildiklerine rastlanmaktadır. İlk oalrak 1924 yılında Kış Olimpiyatlarında bir olimpik spor olarak yer almıştır. 1998 Kış Olimpiyatlarından beri olimpiyatlarda resmi spor olarak yer almaktadır. Curling tarihçesi, kuralları bu yönüyle tarihi süreç içinde birçok farklılık yaşamıştır.

curling-nasil-bir-spor-2.jpg

Curling Malzemeleri Nelerdir?

Curling malzemeleri arasında en dikkat çekeni curling taşıdır. Granit malzemeden üretilen ve ağırlığı yaklaşık 20 kg olan bu taşlar, her takım için farklı renklerdedir. Curling sporunda ayrıca birde süpürgeler vardır. Buzun üzerindeki sürtünmenin azaltılması ve taşın kolayca hareket edilmesini sağlamak içim bu süpürgeler kullanılır. Curling sporunda ayrıca oyunculara özel buz üzerinde durmaya yarayacak ayakkabılar gereklidir.

curling-nasil-bir-spor-4.jpg

Curling Kuralları Nelerdir?

Curling kuralları temelde oldukça basittir. İki takım arasında 4’er oyuncu ile oynanan curlingde bazı maçlarda 3 oyuncu da yer alabilir. Oyunda temel amaç hedef taşların buz üzerinde yer alan hedeflerin ortasındaki ‘’ev’’ yani hedef noktaya yerleştirilmesidir. Taş atma ve süpürme adımlarından oluşmaktadır. Curling tarihçesi, kuralları zaman içinde gelişerek günümüzdeki oynanış halini almıştır.

KAYNAK: UŞAK HABER