Dünya’da Uzun Atlama Rekoru Kime Ait?

Dünya’da Uzun Atlama Rekoru Kime Ait?
GİRİŞ

Uzun atlama erkekler dünya rekoru 30 Ağustos 1991 yılında Japonya’nın Tokyo kentinde düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda kırılmıştır.

Uzun atlamada 23 yıl boyunca 8,90 metre uzunluğunda atlayışı ile 1968 yılında Bob Beamon’un rekoru Mike Powell tarafından kırılmıştır.

Mike Powell tarafından Bob Beamon’un rekorunun kırılmasının ardından 1991 yılındaki rekor hale geçerliliğini korumaktadır. Uzun atlama tarihinde Dünya’da uzun atlama rekoru sahibi olarak Mike Powell kayıtlara geçmeyi başarmıştır. Powell’ın bu rekorunun yeniden kırılıp kırılamayacağı ise merak edilmektedir.

Uzun Atlamada Dünya Rekor Kaç Metre?

Kadınlar uzun atlama dünya rekoru 11 Haziran 1988 yılında SSCB Leningrad’da düzenlenen yarışmada 7,52 metrelik atlayışı ile Galina Chistyakova’ya aittir. Mike Powell tarafından yapılan uzun atlamada ise kadın erkek tüm kategorilerde rekor kırılmıştır. Tokyo’daki yarışmada 8,95 metrelik atlayışı ile uzun atlamada dünya rekoru Mike Powell tarafından kırılmıştır.

Mike Powell’ın uzun atlamada kırdığı bu rekor hala geçerliliğini korumaktadır. Resmi olarak dünya tarihinde hala bu mesafeyi aşan bir uzun atlama yapılamamıştır. Kadınlarda rekor ise 7,52 metre olarak ölçülmüştür.

Uzun Atlama Türkiye Rekoru Kaç Metre?

Uzun atlama Türkiye rekoru ise erkeklerde Alperen Acet tarafından 2019 tarihinde yapılan 8,29 metrelik atlayış ile kayıtlara geçmiştir. 27 Temmuz 2019 yılında İstanbul’da düzenlenen Türkiye Şampiyonası’nda 8,29 metrelik atlayışı ile Türkiye rekoru kırılmıştır.

Kadınlarda ise Türkiye uzun atlama rekoru, Nafiye Güney Uslan tarafından kırılmıtır. 29 Haziran 2014 yılında Ankara’da düzenlenen Türkiye Şampiyonası’nda 6,90 metrelik bir atlayış yaparak Türkiye’de kadınlar rekorunu kırmıştır.

3 Adım Uzun Atlama Dünya Rekoru Kimde?

3 adım atlama Dünya rekoru ise erkekler de 27 Ağustos 1995 yılında Britanyalı atlet Jonathan Edwards tarafından kırıldı. Göteborg şehrinde düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda 18,29 metrelik atlayışı ile 3 adım dünya uzun atlama rekorunu kırmıştır.

Kadınlarda ise 18 Temmuz 1995 yılında Ukraynalı atlet Inessa Kravets tarafından 15,50 metrelik atlayış ile yine Göteborg şehrinde düzenlenen yarışmada kadınlar rekoru kırılmıştır. Dünya’da uzun atlama rekoru branşlara ve kategorilere göre değişmektedir.

KAYNAK: UŞAK HABER