Eskrim Nasıl Bir Spor? Tarihçesi, Kuralları

Eskrim Nasıl Bir Spor? Tarihçesi, Kuralları
GİRİŞ

Eskrim sporu hakkında bilgi arayanlar bu spor türünün geçmişinin oldukça eskiye dayandığını görmektedir.

Temeli kılıçla yapılan bir dönüş sanatını oluşturan eskrim, Orta Çağ’da kılıçlar ile yapılan düelloları andıran bir sisteme sahiptir.

Eskrim üç farklı tür silahla yapılmaktadır. Flöre, epe ve sabr, eskrim biçiminin satı ve süre sistemleri ile aydır. Özel kıyafetler içinde, maske ve özel kılıçla yapılan bir spor dalı olan eskrim, günümüzde popüler bir spor dalıdır. Eskrim tarihçesi, kuralları ise bazı detaylara göre farklılık göstermektedir.

eskrim-nasil-bir-spordur-2.jpg

Eskrim Tarihçesi Nedir?

Eskrim tarihçesi ilk olarak İÖ 2000 yılında Çin’de daha sonra antik Yunan topraklarında ders savaş sanatı olarak öğretilmiştir. Roma döneminde ise hem spor hem de bireysel bir savaş oyunu olarak gelişim göstermiştir.

Çağdaş eskrimin ortaya çıktığı yerin ise İspanya olduğu düşünülmektedir. Türkiye’de ise tarihçesine baktığımızda 1839 yılında ilan edilen Tanzimat Fermanı ile Sultan Abdulmecid zamanında askeri okullarda meç ve kılıç derslerinin konulmasının ardından varlık gösterdiği düşünülmektedir. 1869 yılında ise rüştiyelere eskrim derslerinin konulmaya başlamasının adından bilinirliği artmıştır. Eskrim tarihçesi, kuralları bu süreç içinde farklılık göstermektedir.

eskrim-nasil-bir-spordur-3.jpg

Eskrim Nasıl Yapılır?

Eskrim sporu koruyucu kıyafetler giyilerek ve özel kılıçlar kullanılarak yapılan bir spordur. Eskrimde doğru pozisyon almak ve kuralları bilmek önemlidir. Duruş, tutuş, saldırı ve savunma teknikleri özel beceri ve eğitim gerektirmektedir. Bu nedenle sporcuların eğitim ve antrenmanlar ile becerilerini taze tutmaları ve sürekli geliştirmeleri gerekir.

Temelde rakibin belden yukarısına kılıcın ucuyla ya da kenarı ile yapılan vuruşlar sayı kazandırmaktadır. Aynı anda yapılan vuruşlar ise iki tarafa da sayı kazandırmaktadır.

eskrim-nasil-bir-spordur-4.jpg

Eskrim Kuralları Nelerdir?

Eskrim kuralları Uluslararası Eskrim Federasyonu (FIE) tarafından düzenlenmiştir. Kuralları oldukça çeşitli olan eskrimin öğrenilmesi için uzun süre antrenman yapılmalı ve teorik eğitim alınması gereklidir.

14 metre uzunluğunda ve 1,5 – 2 metre genişliğinde bir pistte mücadele gerçekleşir. Eskrimde her silahın farklı dokunma alanları bulunur. Floret ve kılıç maçlarında 15 dokunma, şapka maçlarında ise 5 dokunma hedeflenmektedir. Eskrim tarihçesi, kuralları zaman içinde gelişerek bugünkü halini almıştır.

KAYNAK: UŞAK HABER