Hokey Nasıl Bir Spor? Tarihçesi, Kuralları

Hokey Nasıl Bir Spor? Tarihçesi, Kuralları
GİRİŞ

Hokey oyunu günümüzde oynandığı yere göre farklı kurallar ve isimler ile anılmaktadır. Buz hokeyi ve çim hokeyi günümüzde en yaygın iki hokey türü olarak tanımlanır. Zaman içinde su altı hokeyi gibi alternatif türleri de ortaya çıkmıştır.

Hokey Nasıl Bir Spor? Tarihçesi, Kuralları - İki takım arasında ucu kıvrık sopalar ile oynana bir tür top oyunu olarak tanımlanır. Oynandığı yerlere ve türüne göre farklı kuralları bulunmaktadır. En yaygın türü ise buz üzerinde oynana buz hokeyidir. Hokey tarihçesi, kuralları türlerine göre farklılık göstermektedir.

hokey-nasil-bir-spor-3.jpg

Hokey Tarihçesi Nedir?

Hokey tarihçesi birçok spor türünde olduğu gibi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Hokey, 120 ülkede en popüler 3 branştan biri ve 28 olimpik branştan biridir. Futboldan sonra olimpiyatlarda en fazla seyirci kitlesine sahip ikinci branş olarak ve 1908 yılından beri olimpiyat oyunlarında var olan bir spor branşı olarak öne çıkmaktadır.

İlk defa ortaya çıktığı yer ve zaman olarak kesin bir bilgi olmasa da hokeyin antik çağlara dayandığı düşünülmektedir. 4000 yıl önce Mısır’da MÖ 1000 yılında Etopya’da oynandığına dair belgelere rastlanmıştır. Tarihi süreç içinde ise Araplar, Yunan ve Roma medeniyetlerinin hokey benzeri oyunlar oynadıkları görülmektedir. Hokey tarihçesi, kuralları bu süreç içinde gelişerek günümüze kadar ulaşmıştır.

hokey-nasil-bir-spor-2.jpg

Hokey Nasıl Oynanır?

Buz hokeyi kuralları ile diğer tüm hokey türleri arasında farklı kurallar bulunur. Ancak temelde oynanış hepsinde aynı mantığa dayanmaktadır. Buz hokeyini ele alacak olursak, her takım 6 oyuncudan oluşmaktadır. Genelde 3 periyot olarak oynanmaktadır.

Puck adı verilen topa oyuncular sopalar ile vuruş yaparak diski kontrol etmeye ve rakip filelere sayı atmaya çalışır. Takımlarda birer kaleci ve saha içinde 5’er oyuncu bulunur. Hokey türüne göre farklı oynanışlar ve kurallar belirlenebilir.

Hokey Türleri Nelerdir?

Hokey türleri arasında en popüler branşlardan biri buz hokeyidir. Buz hokeyine ek olarak üç farklı hokey türü daha mevcuttur. Başlıca hokey türleri şunlardır:

  • Buz Hokeyi
  • Çim Hokeyi
  • Rink Hokey
  • Sualtı Hokeyi vb.

Oynandığı yerlere göre hokey tarihçesi, kuralları farklılık göstermektedir.

KAYNAK: UŞAK HABER