Masa tenisi nasıl oynanır? Masa tenisi kuralları nelerdir?

Masa tenisi nasıl oynanır? Masa tenisi kuralları nelerdir?
GİRİŞ

Büyük- küçük demeden birçok kişinin severek oynadığı masa tenisi, arama motorlarına konu oldu. Peki, masa tenisi nasıl oynanır, oyun kuralları nelerdir? İşte ayrıntılar…

Hem ülkemizde hem de diğer dünya ülkelerinde yaş farkı gözetilmeksizin birçok kişi tarafından ilgi ile takip edilen masa tenisi, arama motorlarına konu olmaya başladı. İki veya dört kişi ile oynanabilen bu oyunun kuralları merak konusu oldu.

1880’li yıllardan bu yana aktif oynandığı tahmin edilen masa tenisi, ilk olarak Güney Afrika ve Hindistan’da bulundan İngiliz ordularındaki askerler arasında kayda geçmiştir. Sonrasında ise zamanla diğer ülkelere de yayılan ve günümüzde de popüler bir spor olarak bilinen masa tenisi, her oyunda olduğu gibi belli kurallara tabidir. Peki, masa tenisi nasıl oynanır? Masa tenisi oyun kuralları nelerdir? İşte ayrıntılar…

masa-tenisi-1.jpg

MASA TENİSİ OYUNUNUN KURALLARI NELERDİR?

Masa tenisi, oyunculardan birinin servis kullanması ile başlar. Servisi atan oyuncu diğer sette servisi karşılayan konumuna geçer. Toplamda 11 set şeklinde oynanan oyun, iki ve 4 kişilik olarak oynanabilir. Eğer oyun iki kişilik ise 5 seti kazanan, oyun 4 kişilik ise 3 seti kazanan, karşılaşmanın galibi olur. Eğer iki oyuncu arasında 10- 10 eşitlik varsa oyunculardan birinin öne geçmesi gerekir.

Her oyuncunun ikişer servis kullanma hakkı vardır. Servis atıldıktan sonra rakipler birbirleri ile yer değiştirmelilerdir. Servisin geçerli olabilmesi için oyuncunun masanın gerisinden ve masa yüzeyinin üst kısmından atış yapması gerekir. Pinpon topunun yaklaşık olarak 16 santimetre kadar yükseğe atılması ve atışın top yere düşerken yapılması gerekir.

masa-tenisi-3.jpg

MASA TENİSİNİN DİĞER KURALLARI

Masa tenisinin oynanabilmesi için masanın uzunluğunun 274 santimetre, genişliğinin 152,5 santimetre ve yüksekliğinin ise 15,25 santimetre olması gerekir. Masanın üzerinde bulunan ağın yüksekliğinin ise 15,25 santimetre olması gerekir. Ayrıca pinpon topunun ağırlığı en fazla 2,7 gram, çapı ise en az 40 milimetre olmalıdır.

Masa tenisi oynayabilmek için gereken malzemeler masa, file, top ve rakettir. İki sayılık farkı elde eden taraf, masa tenisi karşılaşmasının galibi olur.

KAYNAK: UŞAK HABER