Skeleton Nasıl Bir Spor? Tarihçesi, Kuralları

Skeleton Nasıl Bir Spor? Tarihçesi, Kuralları
GİRİŞ

Skeleton sporu en basit haliyle hızlı bir kış sporu olarak tanımlanır. Yüz üstü yatarak ve baş aşağı bir şekilde sürat kızakları ile sporcuların buz üzerinde kaymasıyla yapılmaktadır.

Adını bu sürat kızaklarından alan skeleton, buzlu pistte sporcuların yarıştığı bir spor türüdür.

Adrenalin seviyesi yüksek bir spor türü olarak öne çıkan skeletonda sporcular kazanmak için öne doğru eğilerek aerodinamik bir pozisyon almaktadır. Yüzükoyun şekilde kızağa yerleşen sporcuların hızlı şekilde kaydıkları bir kış sporu türüdür. Skeleton tarihçesi, kuralları oldukça basittir.

Skeleton Tarihçesi Nedir?

Skeleton tarihçesi oldukça eski zamanlara dayanıyor. Dünyanın ilk kıza sporu olduğu düşünülen skeleton, olimpik programa dahil edilmiştir. Tarihi 19. yüzyıla dayanan skeleton, ilk olarak İsviçre’de ortaya çıkmıştır. Zamanla diğer ülkelerde de popülerlik kazanan skeleton, 2002 kış olimpiyatlarından itibaren resmi olimpiyat programında yer almıştır.

Skeleton sporcuları hızlı ve kontrollü şekilde aşağı kayarak dönüşler yapmak için vücut ağırlıkları kullanılmaktadır. 1882 yılında İsviçre’deki İngiliz askerleri ilk defa kızakla taşıma kursunu açarak bu sporun doğmasını sağlamıştır. Bu tarihten itibaren 2002 yılına kadar çeşitli yerel yarışmalar, eğlenceler ve resmi müsabakalar yapılmıştır. Skeleton tarihçesi, kuralları ise tarihi süreç içinde gelişerek günümüzdeki formunu almayı başarmıştır.

Skeleton Hangi Aletle Oynanır?

Skeleton yarışı özel bir kızak ile yapılmaktadır. Baş önde ve farklı bir kızak çeşidi kullanılmaktadır. Skeleton sporcuları cresta kayıcıları ile aynı aletleri kullanmaktadır. Özel kıyafetleri ve özel kızağı ile skeleton ekstra bir alete ihtiyaç duyulmadan yapılmaktadır.

Sketlon Kuralları Nelerdir?

Skeleton kuralları oldukça basittir. Belirlenen pist ve başlama noktasından itibaren sporcular start verildiğinde kaymaya başlar. Kızağın hızlanması için uygulanacak yöntemlerin belirli kurallara sahip olması gerekmektedir. Kayma pozisyonu en yüksek hıza ulaşmak için aerodinamik kurallar uygun şekilde yapılır.

Sporcular kollarını ve bacaklarını kullanarak süpürme ile dengede kalmaya çalışırlar. Dönüşler, pistten çıkma ve süre gibi değişkenler oyunun temel kurallarını oluşturmaktadır. Skeleton tarihçesi, kuralları belirli standartlara bağlıdır. Ancak ulusal veya yerel düzeydeki organizasyonlarda bu kurallar farklılık gösterebilir.

KAYNAK: UŞAK HABER