Softball Nasıl Bir Spor? Tarihçesi, Kuralları

Softball Nasıl Bir Spor? Tarihçesi, Kuralları
GİRİŞ

Softball malzemeleri ve oyun sahası, kuralları gibi detayları ABD’de soon derece popüler olan beyzbol ile benzerlikler göstermektedir.

Her yönüyle birbiri ile benzer iki spor olmasına karşın aralarında bazı ufak farklar bulunmaktadır.

1996 yılında olimpik spor unvanı kazanmasının ardından geniş çevrelere ulaştığı görülmektedir. Beyzbol benzeri bir takım oyunu olan softbal, topu vurmak ve sahayı dolaşarak skor elde etmek amacıyla oynanmaktadır. Softball tarihçesi, kuralları pek çok yönüyle beyzbola benzemektedir.

softball-nasil-bir-spor-3.jpg

Softball Tarihçesi Nedir?

Softball tarihçesi 1996 yılında olimpik spor unvanı almasına dayandırılmaktadır. Saha ölçüleri ve ekipman boyutları ise beyzbola göre çok daha küçüktür. İlk olarak 1887 yılında ABD’de Chicago’da bir grup erkek ve kadın arasında spontane şekilde ortaya çıkmıştır.

Beyzbol oynamak için uygun alan bulunamadığı için iç mekanlarda ve daha küçük alanlarda benzer bir oyun geliştirilmiştir. Beyzbol ile benzer kurallar ile oynansa da top daha büyük ve daha yumuşak, saha ölçüleri de daha küçüktür.

Başlangıçta amatörler arasında popülerlik kazanan softbol, zamanla kuralların geliştirilmesi ve ilginin artması ile ligler ve uluslararası turnuvalar ile geniş kitlelere ulaştı. 1996 yılında bir spor dalı olarak tanınmış ve 2008 yılına kadar olimpiyat programında yer almıştır. Softball tarihçesi, kuralları beyzbol ile ciddi benzerlik göstermektedir.

Softball ile Beyzbol Arasındaki Farklar Nelerdir?

Softbol sahası ve oyun kuralları beyzbol ile benzerlik gösterse de basit farklar bulunmaktadır. Birbiri ile çok sık karıştırılan bu spor türlerinin birbirinden başlıca farkları ise şunlardır:

  • Softbol daha büyük ve yumuşak bir top ile oynanır.
  • Softbolda atıcı daha kısa mesafeden yere doğru fırlatır.
  • Vurucular genelde topu yere doğru vurur ve daha az güç uygular.

softball-nasil-bir-spor-1.jpg

Softball Kuralları Nelerdir?

Softbol kuralları yine beyzbol ile benzerlik göstermektedir. İki takım arasında oynana softbolda takımlar 9 kişiden oluşmaktadır. Bir iç sahada ya da açık alanda oynanabilir. Sahalarda bazlar, kale, beyaz çiğiler ve alanlar bulunur.

Atıcı, topu hücum eden takımın vurucusuna fırlatır. Vurucu se kendisine atılan bu topu vurarak otunda kalmasını sağlar. Softball tarihçesi, kuralları beyzbol ile benzerlik göstermektedir.

KAYNAK: UŞAK HABER