Triatlon Nasıl Bir Spor? Tarihçesi, Kuralları

Triatlon Nasıl Bir Spor? Tarihçesi, Kuralları
GİRİŞ

Triatlon sporu birden fazla disiplinin bir arada uygulandığı bir spor türüdür. Yunanca kökenli bir kelimeden adını alan bu spor türü 3 ana sporun birleşiminden oluşmaktadır. Yüzme, bisiklet ve koşunun yer aldığı triatlon sporu bireysel yapılan bir spordur

Sporcular her branştaki mesafeyi bitirir bitirmez kurallara uygun kıyafetleri giymek için, belirli kurallara uymak şartı ile değişim alanına girerler. Sporcuların tek bir branşta başarılı olmaları yeterli değildir. Triatlon tarihçesi, kuralları multidisipliner olmasından kaynaklı olarak oldukça geniş bir perspektifte değerlendirilmektedir.

triatlon-sporu-1.jpg

Triatlon Tarihçesi Nedir?

Tiratlon tarihçesi diğer spor dallarında olduğu gibi çok eskiye dayanmaz. 1978 yılında dünyada triatlon yarışmaları yapılmaya başlamıştır. İlk triatlon yarışması 18 Şubat 1978 yılında Hawai adalarında yapılmıştır. Waikiki plajında yapılan ve John Collins tarafından Waikiki yüzme yarışları, Hawai adası çevresinde yapılan bisiklet yarışı ve Honolu maratonu birleştirilme fikri ortaya atılmıştır.

Ortaya atılan bu fikrin desteklenmesinin ardından yeni bir spor dalı olarak kabul edildi. İlk triatlon yarışması ise 15 kişilik bir katılım ile yapılmış ve bu yarışı 12 kişi bitirebilmiştir. Yarışı kazanan ise 11.46.58 ile Gordon Haller olmuştur. Triatlon tarihçesi, kuralları itibariyle üç farklı spor disiplinini bünyesinde barındırmaktadır.

triatlon-sporu-2.jpg

Triatlon Kaç Saat Sürer?

Tiratlon mesafeleri ve spor türleri dikkate alındığında süreler de değişiklik göstermektedir. Genel itibariyle olimpik mesafe yarışları elit erkekler 1:45 – 2:00 arası tamamlanmaktadır. 16 – 17 dakika yüzme, 50 -55 dakika bisiklet ve 30 – 35 dakika da koşu etaplarını kapsamaktadır. Ortalama olarak amatör triatletler 2 saatin üzerinde bir sürede yarışları tamamlamaktadır. Yüzme 1,5 km, bisiklet 40 km ve koşu 10 km olarak olimpiyatlarda kabul görmektedir.

triatlon-sporu-4.jpg

Triatlon Kuralları Nelerdir?

Triatlon kuralları birden fazla sporu içinde barındırması nedeniyle farklılık göstermektedir. Yüzme sırasında deniz veya göller kullanıldığı için yüzücüler havuz yüzücülüğünden farklı teknikler kullanmaktadır. Sporcular her stilde yüzebilmektedir.

Kuralları açısından bisiklet yarışında da profesyonel bisikletten tamamen farklı kurallar uygulanır. Koşu aşamasında ise yine triatlon yarışması kapsamında belirlenen şartlar geçerlidir. Triatlon tarihçesi, kuralları sprint, halk – ironman ve ironman olmak üzere farklı mesafelerde ve kurallara göre yapılmaktadır

KAYNAK: UŞAK HABER