Akıllı telefon IMEI kaydı nereden ve nasıl yapılır?

Akıllı telefon IMEI kaydı nereden ve nasıl yapılır?
GİRİŞ

Yurt dışından getirilen telefonların Türkiye’de kullanılması için IMEI uzatma işlemlerinin tamamlanması gerekiyor. Peki, IMEI işlemi nereden yapılır? İşte ayrıntılar…

Son dönemlerde enflasyonda ve döviz kurlarında gözlenen ani değişimler, her sektörde olduğu gibi teknoloji sektöründe de yüksek oranlı zamların ortaya çıkmasına neden oldu. Özellikle akıllı telefon üreticileri tarafından açıklanan zamlar tüketicilerin tepkilerine sebep olmaya devam ederken ülkemizde uygulanan vergiler de telefon fiyatlarının rekor seviyelere tırmanmasına yol açtı.

Günümüz gelişen teknolojisinde temel ihtiyaç ürünü olarak değerlendirilen akıllı cihazların cep yakan fiyatlara ulaşmış olmaları, tüketicilerin yurt dışından gelen telefonlara yönelmesine yol açtı. Ülkemiz piyasasına oran ile çok daha uygun olan yurt dışı akıllı telefon piyasasının yoğun bir talep ile karşılaşması, arama motorlarında da konu ile ilgili araştırmaların hızlanmasına aracılık etti. Yurt dışından getirilen cihazların Türkiye’de de kullanılabilmesi için IMEI işlemlerini tamamlamaları gereken tüketiciler, söz konusu işlemlerin nasıl ve nereden yapılabileceğini araştırmaya devam ediyorlar.

cep-telefonu-3.jpg

YURT DIŞINDAN GETİRİLEN TELEFONLAR NASIL KAYIT ETTİRİLİR?

Yurt dışından getirilen akıllı cihazları herhangi bir işleme ihtiyaç duyulmadan 120 gün boyunca aktif olarak kullanılabiliyor. Ancak kalıcı olarak kullanılmak istenen akıllı cihazların, sisteme kayıt ettirilmesi gerekiliyor. Bunun için de cihazların IMEI numaralarının BTK tarafından kayıt altına alınması gerekiyor.

Yurt dışından getirilen akıllı cihazın kaydının yapılabilmesi için pasaporta ihtiyaç duyuluyor. Pasaport kaydı sayesinde sisteme işlenen cihazlar, 3 yıl boyunca yalnızca o pasaport sahibi tarafından kullanılabiliyor.

IMEI kaydı, e- devlet sistemi üzerinden online olarak yapılabiliyor. Bunun için öncelikle harç ücretinin yatırılması ve BTK tarafından istenen diğer belgelerin sisteme yüklenmesi gerekiyor. Tüm işlemlerin tamamlanmasının ardından ilgili cihaz ülkemizde de aktif olarak kullanılabiliyor.

cep-telefonu-2.jpg

2023 IMEI KAYDI ÜCRETİ NE KADAR?

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayınlanmış olan Resmi Gazete’de yer alan IMEI kayıt ücreti maddesine göre yeni abonelikler için 260 TL tutarında vergi ödemesi alınacak. IMEI kaydı için ödenmesi gereken harç tutarı ise 6 bin 91 T olacak. Bu tutarlar, 2023 yılının sonuna kadar geçerliliklerini koruyacak.

KAYNAK: UŞAK HABER