Casus yazılımlara dikkat: Mesajlarınız kopyalanıyor olabilir!

Casus yazılımlara dikkat: Mesajlarınız kopyalanıyor olabilir!
GİRİŞ

Akıllı telefonları hedef alan casus yazılımlar ile ilgili konuşan uzman isim, mesajlar dahil olmak üzere tüm kişisel bilgilerin kopyalanabileceği konusunda uyardı.

Casus yazılımlara dikkat: Mesajlarınız kopyalanıyor olabilir! - Teknolojinin gelişmesi ile birlikte lüks tüketimden çıkıp temel ihtiyaç ürünlerinin arasına giren akıllı telefonlar, gündelik hayatın her alanında aktif olarak kullanılmaya başlandı. Bankacılık işlemlerinden alışverişe kadar her alanda etkin olarak kullanılan akıllı telefonlar zamandan tasarruf edilmesini sağlarken kurumlarda yaşanan yoğunlukları da bir hayli azalttı.

Her kesim ve nerede ise her yaş grubu tarafından kullanılan akıllı telefonların gündelik hayatı oldukça kolaylaştırdıklarını belirten uzman isim, casus yazılım tehlikesinin de göz ardı edilmemesi gerektiği konusunda uyardı. Mesajlar dahil olmak üzere kişisel tüm bilgilerin o yazılımlar sayesinde kötü niyetli kişiler tarafından kopyalanabildiğini belirten uzman isim, dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

ANTİVİRÜS ŞART

Akıllı telefonlarda saklı casus yazılım tehlikesi ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulunan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Bilişim Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, ‘ruhunuz bile duymaz’ diyerek uyardı. Casus yazılımların hedefte olan telefonların performanslarını olumsuz etkileyebildiklerini ifade eden Kırık, “Bu sebep ile kullanmadan önce dikkatle değerlendirilmelidir. Güvenilir olmayan kaynaklardan kullanılan casus yazılımlar sıklık ile kötü amaçlı yazılımlar içerebilir ve hedef telefonun sahibini bilgilendirmeden çalışabilir” ifadelerini kullandı.

Akıllı telefonlara indirilen bazı uygulamaların arka planlarında kötü niyetli kişilerin olabileceğini ifade eden Kırık, bu tip uygulamaların altında sahne memnuniyet yorumlarının da olabileceğini belirtti. Herhangi bir uygulamayı indirmeden önce uygulama incelemelerinin, derecelendirmelerinin ve izinlerin dikkatlice okunması gerektiğini belirten Kırık, ayrıca olası bir olumsuzluğa karşı mobil cihazlara mutlaka antivirüs uygulamalarının kurulması gerektiğini de ifade etti.

CASUS YAZILIMLAR NASIL FARK EDİLİR?

Casus yazılımların gizlice çalıştığını belirten Kırık, bu noktada telefonun bazı sinyaller verdiğine dikkat çekti. Pil ömrünün hızlı azalması, veri kullanımında artış, telefonun ani bir şekilde yavaşlaması, telefonun her zamankinden fazla ısınması, e- posta ve mesajlarda anormal hareketlilik gibi sinyallerin telefon sahibi tarafından göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Kırık, bu tip durumların genellikle casus yazılımları işaret ettiğini ifade etti.

KAYNAK: UŞAK HABER