Çinli firmadan devrim niteliğinde buluş: Amonyakla çalışan araç motoru tanıtıldı

Çinli firmadan devrim niteliğinde buluş: Amonyakla çalışan araç motoru tanıtıldı
GİRİŞ

Elektrikli otomobillerin pazar paylarını artırmaya devam ettikleri şu günlerde Çinli bir firmadan devrim niteliğinde bir buluş geldi. Amonyak ile çalışan araç motoru resmen tanıtıldı. İşte ayrıntılar…

Devam eden çip krizi başta olmak üzere ülkelerin sıfır karbon hedefleri sebebi ile de üretimlerinde kısıtlamaya gidilecek olan içten yanmalı otomobiller, yerlerini yavaş yavaş elektrikli otomobillere bırakmaya başladı. Son dönemlerde hem ülkemizde hem de diğer dünya ülkelerinde elektrikli otomobil modellerine yönelik ilgi artmaya devam ederken Çinli bir firmadan devrim niteliğinde bir buluş geldi.

Merkezi Çin’de bulunan Guangzhou Automobile Gruop (GAC), amonyak ile çalışan bir araç motoru geliştirdiğini duyurdu. GAC tarafından kayda geçirilmiş olan bu tanıtım, araç tutkunlarını oldukça heyecanlandırırken otomotiv sektörüne de bomba gibi düştü.

DÜNYADA BİR İLK!

Çin merkezli firma GAC, yeni bir buluşa imza attı. Hidrojen ve nitrojenden elde edilen amonyaktan faydalanmaya karar veren firma, geçtiğimiz dönemlerde harekete geçti. Amonyak ile çalışan yeni bir araç motoru tasarladığını belirten GAC, söz konusu motoru tanıttı.

AMONYAK İLE ÇALIŞAN ARAÇ MOTORUNUN ÖZELLİKLERİ SIRALANDI!

Yakıt olarak amonyağın kullanıldığı araç motorunun iki litrelik hacme sahip olduğunu belirten GAC, söz konusu motorun yüzde 90 verimlilik ile 163 beygirlik güç ürettiğini ifade etti. Benzinli bir motora nazaran yüzde 90 oranında daha az karbondioksit yayan amonyak motorun yüzde 65 oranında daha verimli olduğunu ifade eden GAC, söz konusu motorun henüz seri üretime hazır olmadığını belirtti.

Yakın zaman içerisinde ticari araçlarda da kullanılması planlamayan amonyak yakıtlı motorun şirketin ilk denemesi olmadığını vurgulayan GAC, yeni buluşun benzinli ve dizel motorlara bir alternatif olabileceğini ve ilgili motorlara nazaran daha çevre dostu olduğunu bildirdi.

KAYNAK: UŞAK HABER