Eski bilgisayar ve telefonları sakın çöpe atmayın: İçinden 24 ayar altın çıkıyor

Eski bilgisayar ve telefonları sakın çöpe atmayın: İçinden 24 ayar altın çıkıyor
GİRİŞ

Hurdacılar bozulan teknolojik cihazları satın almak için adeta yarışıyor. Bunun temel nedeni ise anakartlarında bulunan altın olduğu ifade ediliyor. Bozulan cihazlarınızı sakın çöpe atmayın…

Eski bilgisayar ve telefonları sakın çöpe atmayın: İçinden 24 ayar altın çıkıyor - Altın fiyatları son dönemde rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor. Gram 1.700 liralara dayanan altın birçok teknolojik alette de kullanılıyor. Özellikle son dönemde hurdacıların bu tür elektronik aletlere olan ilgisinin artması da içindeki altından kaynaklanıyor.

Özellikle bozulan ve güncellemesi yapılamayan bilgisayar ya da cep telefonlarının anakartlarında bulunan 22 ayar altınların büyük bir değere sahip olduğu aktarılıyor. Çoğu kişi bunu bilmediği için cihazları çöpe atıyor.

BOZULAN ELEKTRONİK CİHAZLARDAN KAR EDEBİLİRSİNİZ!

Elektronik cihazların içindeki anakartların büyük bölümünde altın tercih ediliyor. Bu nedenle uzmanlar bozulan elektronik cihazların çöpe atılmaması gerektiğini ifade ediyor. Telefon ve bilgisayarların anakartlarında bulunan altın kaplama iğnelerin büyük bir değeri olduğunun altı çiziliyor.

Anakartların %99’unun altın olduğunu ifade eden uzmanlar, telefon içindeki anakartları belirli fiyatlar ile kilo ile satın alan hurdacıların sayısının bir hayli çoğaldığı aktarılıyor. Bunun asıl nedeni ise içindeki altın olduğu ifade ediliyor. Bu yüzden bozulan elektronik cihazlara sahip olan kişilerin bu cihazları çöpe atmak yerine güvenilir yerlere satmaları ve geri dönüşüm için vermelerinin daha faydalı olduğu ifade ediliyor.

ANAKARTLARDAN ALTIN NASIL AYRILIR?

Anakartlarda bulunan altının nasıl ayrıldığına dair detayları paylaşan uzmanlar, demir bir bidondaki kimyasal karışımla altını ayırdıklarını aktarıyor. Anakartların bu karışıma daldırıldığında altınların su yüzeyine çıktığı ifade ediliyor. Ancak bu altınların sökülmesinin sıradan yöntemler ile mümkün olmadığı belirtildi. Özel alaşımlar kullanılması gerekiyor.

Altın kaplama anakartlar sadece cep telefonları ve bilgisayarlar ile sınırlı değil. Öte yandan kumanda gibi elektronik cihazlarda da bulunduğu ifade ediliyor. Bu nedenle eskiyen elektronik cihazların çöpe atılmaması veya düşük fiyatlar ile hurdacılara verilmemesi gerektiği aktarılıyor. Bunun yerine geri dönüşümcülere satılmasının çok daha faydalı olduğu ifade ediliyor. Bu sayede hem çevrenin korunduğu hem de altın değerinin çöpe gitmekten kurtulduğu aktarılıyor.

KAYNAK: UŞAK HABER