Hackerların akıl almaz yöntemi: PrintListener tekniği nedir?

Hackerların akıl almaz yöntemi: PrintListener tekniği nedir?
GİRİŞ

Biyometrik güvenlik sistemlerini aşmanın yeni bir yolu bulundu. ABD ve Çin’den bir grup araştırmacı, dokunmatik ekranlarda parmak izlerini sesle kopyalayabildi.

Independent Türkçe'nin haberine göre Bu teknik, PrintListener olarak adlandırılıyor. Parmak izinin kabarcıklı çizgileri, ekranda kaydırırken akustik sinyaller üretiyor.

Bu sinyaller, akıllı telefonun mikrofonuyla kaydedilip analiz ediliyor. Böylece parmak izinin deseni elde ediliyor.

printlistener-teknigi-nedir-2.jpg

ÇOK TEHLİKELİ BİR DURUM

Araştırmacılar, bu yöntemin çok tehlikeli olduğunu söylüyor. Parmak izi, akıllı telefonlardan kapı kilitlerine kadar pek çok yerde kullanılıyor. Parmak izi sızdırılması, kişisel bilgilerin, maddi kaynakların ve ulusal güvenliğin tehlikeye girmesi anlamına geliyor.

PrintListener, gizli ve kolay bir saldırı yöntemi. Sosyal medya platformlarından faydalanarak, kullanıcıların parmak sürtünme seslerini almak yeterli. Araştırmacılar, gerçekçi senaryolarda PrintListener’ı denedi. Bir kişinin parmak izinin yüzde 27,9’u kısmen, yüzde 9,3’ü tamamen kopyalanabildi.

PrintListener tekniği, ABD’deki Colorado Üniversitesi ve Çin’deki Tsinghua Üniversitesi, Wuhan Üniversitesi ve Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacıların yazdığı bir makalede anlatıldı.

printlistener-teknigi-nedir-1.jpg

PARMAK İZİ NASIL KORUNUR?

Araştırmacılar, parmak izi sesinin çalınmasına karşı alınabilecek bazı önlemler öneriyor. Bunlardan biri, mobil cihazlarda özel ekran koruyucular kullanmak. Bu koruyucular, parmak sürtünme sesini azaltabilir ya da değiştirebilir. Bunun yanında yeni ses analiz teknikleri de geliştirilebilir.

Ancak en etkili önlem, akıllı telefonlar ve ekranlarla etkileşim şeklimizi değiştirmek. Özellikle sesli ve görüntülü arama yaparken, parmaklarımızı ekranda kaydırmamak gerekiyor.

Parmak izi biyometri pazarı büyüyor. Allied Market Research’ün raporuna göre, 2022’de 21 milyar dolar olan bu pazar, 2032’ye kadar 75 milyar dolara ulaşacak. Ancak bu büyümenin, gizlilik ve güvenlikle ilgili sorunlardan etkilenmemesi için, parmak izi sesinin çalınmasını önlemek çok önemli.

KAYNAK: UŞAK HABER