Iphone IMEI Çalınırsa Ne Olur?

Iphone IMEI Çalınırsa Ne Olur?
GİRİŞ

Iphone telefonlarda IMEI adresinin kopyalanması ve çalınması telefon sahibi için riskli bir durumdur. Bu sebeple kullanıcılar Iphone IMEI çalınırsa ne olur? Sorusunu sık sık sormaktadırlar.

Numarayı kopyalayan, yani çalan kişi cep telefonun kaydını farklı bir telefon için kullanabilmekte, yasa dışı olan farklı bir telefon için bu numarayı tekrar kullanabilmektedir. Eğer kopyalanan numara ile bir suç işlenirse, IMEI numarasının kayıtlı olduğu bütün cihaz kullanıcıları için soruşturma başlatılır.

IMEI adresi çalınan cep telefonlarının takip edilmesini zorlaştırmaktadır. IMEI adresi cep telefonunun kimlik görevini görür. Aynı zamanda cep telefonunun çalınması durumunda telefon sahibi polise gidip telefonunun kapatabilmekte ve çalınan cep telefonuna “bu telefon çalıntıdır, size en yakın karakola teslim edin” tarzında uyarı metinleri gönderebilmektedir. Fakat IMEI adresi çalınmış ise bu zamanlarda bazı zorluklar yaşanabilir. IMEI adresini çalan kişi bu numara ile illegal işler yapacağı başka telefonların kimliğini çalınan cep telefonu IMEI adresi ile değiştirebilir.

2023/07/04/iphone-1.jpg

Iphone IMEI Numarası Çalınır Mı?

Iphone IMEI numarası kopyalanmış sorunu için telefonu garantili bir yerden satın aldıysanız faturanız ile beraber satın aldığınız yere geri götürüp yardım almalısınız. Mobil cihaz kayıt sistemi ile tek bir hatta tanımlı olan yeni bir IMEI isteyin. Bir IMEI tek bir hat ile eşleştirildiğinden dolayı sorun çözülür.

Iphone IMEI adresleri ilk başta emniyetli bir şekilde telefon teslim alınmış ise çalınması imkansız hale gelir. IMEI adresi çalınmış olan cep telefonları çoğunlukla ilk başında IMEI kayıtlarında yasa dışı bir işlem yapılmış olan telefonlardır. Bundan dolayı Iphone cihazı satın alan kullanıcılar, telefonu satın alırken dikkat etmelidir.

2023/06/17/android-ve-iphoneda-ekran-kapanma-suresi-nasil-degistirilir-3.jpg

IMEI Numarası Kopyalanmıştır, Telefon 30 Gün İçerisinde Kullanılamaz Duruma Getirilecektir Ne Yapmalıyım?

Eğer ki “Imei adresi kopyalanmıştır, telefonunuz 30 gün içerisinde kullanılamaz hale gelecektir” diye bir uyarı ile karşılaşırsanız, bu demek oluyor ki telefonu yeni satan kişi emniyetli olmayan bir yerden telefonu satın almıştır. Böyle bir durumda yapılması gereken öncelikli şey, telefonun satıcıya geri iade edilmesi olmalıdır. Satın alan kullanıcı için böyle bir durum söz konusu değil ise, cep telefonunu 30 gün içerisinde geri kurtarmanın herhangi bir yöntemi bulunmamaktır. Zira akıllı cep telefonlarında IMEI numarası resmi ve orijinal değilse bu cep telefonu kullanılamaz duruma gelir.

KAYNAK: UŞAK HABER