Uşak’ta telefon kullananlar dikkat: 1 yıl kapalı olan telefon kaydı iptal olacak!

Uşak’ta telefon kullananlar dikkat: 1 yıl kapalı olan telefon kaydı iptal olacak!
GİRİŞ

Telefon kullanıcılarını ilgilendiren önemli gelişme oldu. Uşak’ta yaşayanları da ilgilendiren bu gelişme kapsamında IMEI kaydının belirli koşullarda iptal edileceği öğrenildi.

Uşak’ta telefon kullananlar dikkat: 1 yıl kapalı olan telefon kaydı iptal olacak! - Teknolojinin her geçen gün daha aktif bir şekilde kullanılmasıyla birlikte telefon hemen hemen herkesin öncelikli eşyası haline geldi. Uşak’ta telefon kullananları da ilgilendiren yeni bir düzenleme bugün Resmi Gazete ile yürürlüğe girdi. Düzenleme kapsamında kapalı olan telefonun IMEI kaydının iptal edilme süresi düştü.

Resmi Gazete’den yayınlanan ‘Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik’ ile birlikte kullanılmayan veyahut kapalı olan telefonun iptaline ilişkin verilen süre düşürüldü. Yeni düzenlemeyle birlikte hareketsiz olan telefonların IMEI’leri daha kısa sürede iptal edilecek. İşte yeni düzenlemenin ayrıntıları…

1 YIL KAPALI OLAN TELEFONUN KAYDI İPTAL EDİLECEK

Kullanılmayan, kaçak, kayıp, çalıntı, elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş ya da başka cihazlara kopyalanmış olan cihazların beyaz listeden çıkarılmasına ilişkin hazırlanmış olan düzenlemede değişikliğe gidildi. Bu cihazların beyaz listeden çıkarılıp, siyah listeye dahil edilmesi ile bağlantısının kesilmesi için belirlenen süre 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren değiştirildi. 7 yıl olan bu süre, yeni yönetmelik ile birlikte 1 yıla düşürüldü. Başka bir deyişle BTK’nın veri tabanında yer alan cihazın kesintisiz olarak 1 yıl süreyle açılmaması ya da kullanılmaması halinde cep telefonlarının iletişim bağlantısı 24 saat içinde kesilmiş olacak.

YENİDEN KULLANILMASI HALİNDE BTK, KAYDI AÇACAK

Artık 1 yıl sürenin sonunda cihaz bilgilerini siyah listeye dahil edecek olan BTK, cihazın IMEI numarasının iptalini sağlayacak. Ancak yeniden kullanımının GSM üzerinden olması ve bildirilmesi halinde IMEI numarası tekrar kayıtlı hale getirilerek cihaz siyah listeden çıkarılarak, yeniden beyaz listeye alınacak. Daha önce cihazın ithalatçısı veya imalatçısı aracılığıyla yapılabilen tekrar kayıt, bu düzenlemeyle birlikte çok daha kolay bir şekilde yapılabilecek.

KAYNAK: UŞAK HABER