Vergisiz telefon ve bilgisayar Resmi Gazete’de! Kimler alabilir, ne kadar indirim yapılacak?

Vergisiz telefon ve bilgisayar Resmi Gazete’de! Kimler alabilir, ne kadar indirim yapılacak?
GİRİŞ

Öğrencilerin uzaktan eğitimde ihtiyaç duyduğu teknolojik cihazları satın almasını kolaylaştırmak için devlet tarafından başlatılan vergisiz telefon ve bilgisayar kampanyası, 1 Kasım’da yürürlüğe girecek.

Yüksek vergi oranları ve artan döviz kuru nedeniyle bilgisayar ve akıllı telefon gibi teknolojik cihazları satın almak, özellikle eğitimine devam eden gençler için artık son derece zor. Bu nedenle hükümetin seçim vaadi olan vergisiz telefon ve bilgisayar dönemi merakla bekleniyordu.

Bu talep, birçok kişinin fiyat sınırına ilişkin beklentilerinin altında kalmış olsa da sonunda karşılandı. Vergisiz öğrenci telefonu ve bilgisayar kampanyasının ayrıntıları geçtiğimiz ay yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklandı. Kararın bugün Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 1 Kasım'da yürürlüğe gireceği açıklandı. Peki bu karar tam olarak ne içeriyor? Kimler vergisiz teknoloji ürün alabilecek ve indirim ne kadar? İşte tüm detaylar.

vergisiz-telefon-ve-bilgisayar-1.jpg

NE KADAR İNDİRİM OLACAK?

Özellikle pandemi döneminde ne kadar önemli olduğu uzaktan eğitimde anlaşılan teknolojik cihazlara öğrencilerin erişimini artırmak amacıyla devlet tarafından hayata geçirilen vergisiz telefon ve bilgisayar kampanyası sonunda Resmi Gazetede yayınlandı. 1 Kasım’da yürürlüğe girecek düzenleme kapsamında, satış fiyatı 9500 TL’yi geçmeyen telefon ve bilgisayarlar için 5500 TL’ye kadar destek veriliyor. Telefonlar için piyasa fiyatının yüzde 44’ü, bilgisayarlar için ise yüzde 16’sı kadar indirim sağlanıyor.

Kampanyadan faydalanmak isteyen öğrenciler, yetkili satıcılara başvurarak elektronik ortamda düzenlenen fatura ile cihazlarını satın alabilecek. Düzenlemeye göre bir öğrenci en fazla bir telefon ve bir bilgisayar alabiliyor. Ayrıca, indirimlerin toplamı 5500 TL’yi aşmaması gerekiyor.

vergisiz-telefon-ve-bilgisayar-4.jpg

SATIN ALMA İŞLEMİ NASIL YAPILACAK?

Kampanyadan faydalanmak isteyen öğrencilerin yapması gerekenler şöyle:

Öncelikle, öğrenci olduğunu kanıtlayan bir belge (öğrenci kimliği veya e-devlet üzerinden alınabilecek öğrenci belgesi) edinmek.

Daha sonra, satış fiyatı 9500 TL’yi geçmeyen bir telefon veya bilgisayar seçmek. Bu cihazların hangileri olduğunu yetkili satıcılardan veya internet sitelerinden öğrenebilirsiniz.

Seçtiğiniz cihazı yetkili bir satıcıdan elektronik ortamda düzenlenen fatura ile satın almak. Faturada cihazın markası, modeli, seri numarası ve IMEI numarası gibi bilgilerin yer alması gerekiyor.

Son olarak, faturayı buraya tıklayarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) internet sitesindeki ilgili bölüme yüklemek. Böylece, indirim tutarı hesaplanacak ve banka hesabınıza yatırılacak.

vergisiz-telefon-ve-bilgisayar-2.jpg

İNDİRİM HESAPLAMASI

Şimdi örnek bir senaryo ile bilgisayar ya da akıllı telefon alımlarınızda ne kadar indirim alabileceğinizi hesaplayalım:

Satış fiyatı 9.500 TL olan bir telefonu (elektronik ortamda düzenlenmiş fatura ile) satın aldığınızda, 4.180 TL'ye denk gelen yüzde 44'lük bir indirime hak kazanıyorsunuz. Dolayısıyla telefonu 5.320 TL'ye satın alabilirsiniz. Benzer şekilde, bilgisayarlar için de yüzde 16 indirim uygulanmaktadır. Bu da 9.500 TL'lik bir bilgisayarda 1.520 TL'lik bir indirim olacağı anlamına gelir ki bu da maksimum indirim değeridir. Sonuç olarak, bilgisayarı 7.980 TL'ye satın alabilirsiniz.

genclere-ucretsiz-cep-telefonu-ve-bilgisayar.jpg

10 GB ÜCRETSİZ İNTERNET KASIMDA BAŞLIYOR

Seçim vaatlerinden biri de üniversite öğrencilerine bir yıl boyunca aylık 10 GB internet tahsis edilmesi idi. Bu söz de yerine getiriliyor ve üniversite öğrencileri 12 ay boyunca aylık 10 GB internet kullanabilecek. Bu internet sadece bir hat üzerinden kullanılabilecek. Ücretsiz internet Kasım ayında öğrencilerin kullanımına sunulacak. Bir öğrencinin kendi üstüne alınmış açık bir hattı yoksa ücretsiz 10 GB internet paketinden yararlanamayacak. Paket her ay yenilecek ve BTK internet kullanımını kontrol edecek. Ücretsiz internet başvuruları da e-Devlet üzerinden yapılacak.

KAYNAK: UŞAK HABER