Windows 10 FAT32 Format Atma Nasıl Yapılır?

Windows 10 FAT32 Format Atma Nasıl Yapılır?
GİRİŞ

Windows 10 FAT32 biçimlendirme işlemlerini yapmak için doğru bir şekilde adımları takip etmeniz gerekir.

Windows 10 FAT32 Format Atma Nasıl Yapılır? - Windows 10'da bir sürücüyü bu dosya sisteminde biçimlendirmek için ne yapmak gerekir? Windows 10 FAT32 formatı nasıl yapılır?

Windows içerisinde gömülü durumda bulunan komut sistemsi, uzun zamandır kullanılan dosya sistemlerinden bir tanesidir. Dosya biçimlendirme ile birlikte farklı dosya sistemleri de yazılım içerisinde yer alıyor. Windows 10, 32GB’tan büyük olan sürücüleri bu sistemde biçimlendiriyor. Biçimlendirme yaparken nasıl hareket edeceğinizi sizlere sunuyoruz. FAT32 nedir? FAT komut sistemi dosya ayırma sistemlerinden bir tanesidir. Windows işletim sistemlerinde kullanılan bu dosya türü işletim sistemleri üzerinde kolay okuma desteği veriyor.

FAT32 Neden Devre Dışı Kalıyor?

Windows işletim sisteminde bulunan komut sistemi farklı dosya biçimlendirme desteğini sizlere sunar. Windows 10 ise aygıtları özel bir biçimlendirme yapılmasına izin vermiyor. FAT32 dosya sistemleri 16 TB’den büyük olarak sürücülerde ne yazık ki kullanılamıyor. Windows üzerinde yer alan exFAT, bu dosya sistemine göre daha büyüktür. Microsoft tarafından geliştirilen ExFAT dosya yapısını değiştirmek için lisanslamak istiyor. Bu durum kullanıcıları da oldukça zorluyor.

Format İçin Hangi Komut Kullanılır?

Bilgisayarınızda bulunan sürücüleri NTFS ya da exFAT olarak biçimlendirmek oldukça kolaydır. Bunun için Windows 10 biçimlendirme aracını kullanmanız yeterli olacaktır. Ancak işletim sistemi üzerinde bu dosya sistemini kullanmak imkansızdır. Bu yüzden belirli adımları uygulamanız gerekir. Sistem verilerini biçimlendirmeden önce verilerinizi mutlaka yedeklemelisiniz.

Bilgisayar üzerinde dosya biçimlendirmesi yapmak için Powershell komutundan yararlanabilirsiniz. Powershell komut satırını kullanmak isterseniz ‘Çalıştır’ komutunu ilk olarak açmalısınız. Bu bölüme ‘Powershell’ yazdığınız zaman dosya biçimlendirme sistemine geçebilirsiniz. Komut üzerine ‘’format /fs:fat32 F:’’ yazarak dosya biçimlendirmesi yapılabilir.

Sistem üzerinde komutu yazdıktan sonra sürücüde yer alan tüm veriler silinecektir. Veriler silinmeden önce sizlere onay kodu gelecektir. Onay verdiğiniz zaman sistem biçimlendirme başlayacaktır. Bu dosya sistemi işletim sistemlerini sevdiği biçimlendirme sistemleri arasında bulunuyor.

Birçok kullanıcı tarafından tercih edilen biçimlendirme dosya sistemi, Windows 10 tarafından desteklenmiştir. FAT32 komut sistemine geçerek dosyaların işletim sisteminde kolayca okunmasını sağlayabilirsiniz.

KAYNAK: UŞAK HABER