Akkuyu Nükleer Santrali faaliyete geçiyor! Peki, Akkuyu nerede? Akkuyu Nükleer Santral açıldı mı?

Akkuyu Nükleer Santrali faaliyete geçiyor! Peki, Akkuyu nerede? Akkuyu Nükleer Santral açıldı mı?
GİRİŞ

Akkuyu Nükleer Santrali’nde artık sona gelindi. Türkiye’nin en büyük yatırımları arasında yer alan nükleer santral faaliyete başlayacak. Peki, Akkuyu nerede? Ne zaman faaliyete geçiyor? İşte detaylar…

Akkuyu Nükleer Santrali faaliyete geçiyor! Peki, Akkuyu nerede? Akkuyu Nükleer Santral açıldı mı? - Türkiye’nin en büyük yatırımları arasında gösterilen Akkuyu Nükleer Santrali hakkında gelişmeler son dönemde hız kazandı. Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olacak Akkuyu, nükleer tesis statüsünü aldı.

Yapımı sırasında 30 bin kişinin çalıştığı Akkuyu Nükleer Santral, toplamda 4 üniteden oluşuyor. Her bir ünite, nükleer enerjinin yarattığı reaktöre ve bu enerjinin çevrimini sağlayacak yardımcı elemanlara sahip olacak. Akkuyu Nükleer Santrali hakkında yen detaylar da ortaya çıktı.

ELEKTRİK İHTİYACININ YÜZDE 10’NUNU KARŞILAYACAK!

Akkuyu Nükleer Santrali’nin nükleer tesis statüsü kazanmasının ardından tesis hakkında yeni detaylar da araştırılmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Akkuyu Nükleer Güç Santrali, yılın her günü 24 saat çalışarak toplamda 4 bin 800 megavatlık kurulu gücüyle elektrik üretimi yapacak.

Tesiste gerçekleştirilecek elektrik üretimi ile tek başına tesisin Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılaması hedefleniyor. Projenin enerji ihtiyacını karşılamanın yanı sıra kaynak çeşitlendirmesini sağlayacak olmasının önemli bir unsur olduğu aktarılıyor.

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ NE ZAMAN YAPILMAYA BAŞLADI?

Türkiye ve Rusya arasında Mayıs 2010’da imzalanan anlaşma ile yapımına başlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS), birinci ünitenin temeli Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in video konferans ile katılımı ile 3 Nisan 2018’de atılmıştı.

Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali statüsünde bulunan Akkuyu Nükleer Santrali, 27 Nisan Perşembe günü açıldı. İnşaatına hala devam edilen kısımlarının da tamamlanmasının ardından önümüzdeki yıllarda tam kapasite ile faaliyetlere başlaması bekleniyor.

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ NEREDE?

Akkuyu NGS, Mersin’in Gülnar ilçesinde Akkuyu bölgesinde inşa edildi. İdari olarak inşat bölgesi Gülnar Belediyesi sınırları içinde yer alıyor. İl merkezine 140 km, ilçe merkezine ise 30 km mesafede yer alıyor. İnşaat sahası 225 hektar ve çitlerle çevrili toplam alan ise 986 hektar olarak belirlenmiştir.

KAYNAK: UŞAK HABER