2023 Cemreler ne zaman düşecek? Havaya, suya toprağa cemre düşme tarihleri

2023 Cemreler ne zaman düşecek? Havaya, suya toprağa cemre düşme tarihleri
GİRİŞ

Cemreler, baharın habercisi olarak hava, su ve toprağa düşüyor. Anadolu’da yaygın bir inanç olan cemreler düşünce bahar mevsiminin başlangıcı kabul ediliyor. İşte 2023 cemreler ne zaman düşecek?

Birçok toplumda görülen “cemre düşme” olayının Anadolu’da da çok eski tarihlerden beri konuşulduğu biliniyor. Baharın habercisi olarak bilinen cemrelerle ilgili araştırmalar arttı. Şubat ayının yavaş yavaş sonuna gelinirken cemrelerin ne zaman düşeceği merak konusu oldu. Havaya, suya ve toprağa düştüğü inanılan cemreler ne zaman düşecek?

Baharın geldiğini gösteren cemreler, hava, toprak ve suya düşerek iklimin değiştiğini sembolize ediyor. Anadolu toplumunda yaygın olan Cemreler önce havaya, sonra suya en son da toprağa düşüyor. Bu sayede topraktaki bitkiler diğer canlılarla birlikte doğada hareketlilik emareleri gösteriyor. İlkbaharın geldiğini gösteren cemreler, bitkilerin yeşermesini ve toprak altındaki hayvanların yeniden yeryüzüne çıkmalarını başlatıyor.

2023 CEMRE NE ZAMAN DÜŞECEK?

Kış mevsiminin soğuk havaları etkisini azaltmaya başlarken, Türkiye’deki pek çok kişi bahar mevsimini iple çekmeye başladı. Şubat ayı geride kalırken her yıl olduğu gibi 2023 yılında da cemre araştırmaları hızlanıyor. Yüzyıllar boyunca Anadolu halkının mevsim takvimi olarak kullanılan cemreler, bazı hava olaylarına göre belirleniyor. Bu kapsamda cemreler halk dilinde baharın habercisi olması sebebiyle önem taşıyor.

İnternet üzerinden yapılan araştırmalar hız kazanırken “Cemreler ne zaman düşecek? 2023” sorusu gündeme geldi. Cemre düşme tarihleri kış mevsimin son aylarında ve bahar mevsiminde görülüyor. Bu yıl ilk cemre 19-20 Şubat tarihlerinde havaya düşecek. Cemrenin havaya düşmesi demek, kış mevsiminin sert soğuklarına yavaş yavaş veda ediyoruz anlamı taşıyor. Havaya düşen cemre ile birlikte artık yoğun kar yağışı ve şiddetli soğuklar azalması bekleniyor.

2023 CEMRE DÜŞME TARİHLERİ

İlk cemrenin 19-20 Şubat tarihlerinde havaya düşmesinden sonra diğer cemrelerin tarihleri merak ediliyor. Bahar mevsiminin geldiğini müjdeleyen ikinci cemre 26-27 Şubat tarihlerinde suya düşecek. Suya düşen cemre, don ve buz olaylarının yavaş yavaş etkisini yitireceğini gösteriyor. Cemrenin suya düşmesi sokaktaki suyun donmayacağını ve artık eksi derecelerin çok sık yaşanmayacağının bir emaresi olarak kabul ediliyor.

2023 yılının son yani üçüncü cemre ise toprağa düşecek. Cemrenin toprağa düşeceği tarih 5-6 Mart olarak belirtiliyor. Cemrenin bu tarihte toprağa düşmesi aynı zamanda kadim topluluklarda Hıdırellez ve Nevruz bayramları olarak kutlanır. Türk kültüründe önemli bir yer edinen cemre düşmesi son olarak toprakta gerçekleşir.

CEMRE DÜŞMESİ NEDİR?

Toprağa düşen cemre, doğanın yeninden hareketlendiğini, bitkilerin ve canlıların yeniden yeşerip serpildiğini gösterir. En kısa tabiri ile cemre düşmesi Türk kültüründe baharın geldiğini gösteren bir olaydır. Cemreler bahar bayramı yani Hıdırellez’e hazırlanmak için de bir işaret olarak kullanılıyor.

KAYNAK: UŞAK HABER