2023 Süper ay ne zaman? Süper Ay'ın burçlara etkileri nelerdir?

2023 Süper ay ne zaman? Süper Ay'ın burçlara etkileri nelerdir?
GİRİŞ

Gökyüzünde sıra dışı ve muazzam bir görüntüyü ortaya çıkacak olan 2023 süper ay herkes tarafından merakla bekleniyor.

Bu sene iki kez görülmesi beklenen süper ayın birincisi 1 Ağustos’ta izleyenleri mest etti. Peki, ikinci süper ay ne zaman olacak? Ne gibi etkileri hissedilecek?

Süper Ay Nedir?

Süper ay dediğimiz durum ayın yörüngesinin dünyaya en yakın olduğu durumda ortaya çıkan bir durumdur. Bu aynı zamanda dolunayın evresidir. Ay dünyanın yörüngesinde dolaşır ve eliptik yörüngesi oval şekle sahiptir. Bu elips düzlemindeki en uzak nokta yeröte olarak adlandırılmaktadır. Dünya ile mesafesi ise 253.000 mildir. Yerberide bir dolunay söz konusu olduğunda standart bir dolunay görüntüsünden daha farklı bir görüntü ortaya çıkar. Görüntü daha parlak ve büyüktür.

super-ay-1.jpg

Süper Ay Ne Zaman Meydana Gelir?

Süper ay ne zaman diye sorulacak olursa her 14 ayda bir meydana gelmektedir. Ancak görüntüsü atmosferik koşullara ve gözlemcinin bölgesine göre değişiklik gösterebilir. Eğer süper ay, ay tutulması ile birlikte olursa “kanlı ay” diye de bilinen kırmızımsı bir görüntü ortaya çıkmaktadır. Süper ay akşam saatlerinde muhteşem görüntüsünü ortaya çıkartmaya başlamaktadır. Ayın dünyaya en yakın olduğu zaman süper ay olarak nitelendirilir. Dolunay olarak bilinen görünümünden %16, mikro dolunaydan ise yaklaşık %30 oranında daha parlak bir görüntü ile karşılaşılır.

super-ay-3.jpg

Süper Ay 2023 Ne Zaman Gerçekleşecek?

Süper ay dediğimiz o muazzam görüntü 1 Ağustos 2023 senesinde ilk görüntüsünü ortaya çıkardı. Bu muazzam görüntüyü kaçıranlar ise ikinci süper ayın ne zaman olacağına dair sorular sormaya başladı. 14 ayda bir meydana gelen süper ay bu sene iki kez kendisini gösterecek. Bu sebeple hem gökbilimciler hem de gökyüzü meraklıları bu anı iple çekmektedir. Süper ay burçlar üzerindeki etkileri de büyük olduğundan astrolojiye meraklı kişiler bu konuya da ayrıca ilgi göstermektedir.

Bu yılda ikinci süper ay ise 31 Ağustos 2023’te görülebilecek. Bu görünüm 2023’ün son süper ayı olacak. Bu sebeple insanlar kaçırmak istemeyeceklerdir. Bu süper ay ikinci kez göründüğünden buna ayrıca süper mavi ay da denilmektedir.

KAYNAK: UŞAK HABER