Aşı ve iğne orucu bozar mı? Diyanet'ten kesin cevap

Aşı ve iğne orucu bozar mı? Diyanet'ten kesin cevap
GİRİŞ

Ramazan ayı geldiğinde, birçok vatandaş oruçluyken yapılabilecekler hakkında bilgi arayışına giriyor. En çok merak edilen konulardan biri de aşı olmak veya iğne yaptırmak.

Ramazan ayı, Müslümanlar için manevi bir arınma ve kendini disipline etme dönemi olarak kabul edilir. Bu süreçte oruç tutmak, dini vecibelerin en önemlilerinden biridir. Ancak sağlıkla ilgili bazı durumlar, oruç tutan kişilerin kafasında soru işaretleri yaratabilir.

Özellikle aşı olmak veya iğne yaptırmak gibi tıbbi işlemlerin orucu bozup bozmadığı, Ramazan ayında sıkça gündeme gelir. Bu konulara Diyanet’ten net yanıt geldi.

ORUÇ VE SAĞLIK İŞLEMLERİ

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki gibi eylemlerle bozulur. Bu bağlamda, besin değeri taşımayan aşıların veya iğnelerin orucu bozmadığı belirtilir. Özellikle kalp rahatsızlıkları için kullanılan dilaltı hapları gibi, ağız dokusu tarafından emilerek kana karışan ve mideye ulaşmayan ilaçların da orucu bozmadığı ifade edilir. Bu durum, Diyanet İşleri Yüksek Kurulu’nun 22.09.2005 tarihli kararıyla da desteklenmektedir.

DİYANET’TEN AŞI AÇIKLAMASI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, aşılarla ilgili tartışmalara açıklık getirerek, oruçluyken aşı olmanın sakıncasız olduğunu ve orucu bozmayacağını vurgulamıştır. Tedavi sürecinde olan hastaların, sağlıklarına kavuşana kadar oruçlarını erteleyebilecekleri, ancak Ramazan ayında oruç tutmayı arzu edenlerin, mümkünse iğnelerini iftar sonrasına bırakmalarının uygun olacağı belirtilmiştir. Tedavi veya aşı amaçlı iğnelerin orucu bozmayacağı, ancak gıda ve vitamin içeren iğnelerin, ağızdan alınan aşıların ve damardan verilen serum ve kanın orucu bozacağı ve bu durumda orucun kaza edilmesi gerektiği ifade edilmiştir.

KAYNAK: UŞAK HABER