Ayakkabı Genişletme Yöntemleri Nelerdir?

Ayakkabı Genişletme Yöntemleri Nelerdir?
GİRİŞ

Dar olan ayakkabıları genişletmek için uygulanabilecek yöntemler aşağıdaki gibidir.

Ayakkabıları Su Torbalarıyla Dondur:

  • Dar ayakkabıyı öncelikle toz, çamur ve kirden arındır. Bunun için nemli bir bezden kullanılabilir,
  • Dayanıklı ve ağzı kilitli torbalardan veya mevcut ise buzdolabı poşeti kullanılabilir. Poşetlerin içerisine su doldurup, torbaların ağzını sıkıca kapatıldığından emin olunmalı,
  • Torbalar ayakkabıların için sığacak şekilde yerleştirip ayakkabılar tekrar bir poşete konulmalıdır,
  • Torbadaki su tamamen donuncaya kadar ayakkabıyı dondurucu bölmesinde bekletin,
  • Torbadaki su donarken, ayakkabı da aynı oranda genişleyecektir.

Kalın Bir Çift Çorapla Birlikte Ayakkabılarını Giymek:

  • Mevcut olan en kalın çorapları üst üse giyip, altları temizlenmiş olan dar ayakkabılar giyilir,
  • Bulunulan konumda sürekli dolaşarak ayakkabıların genişlemesi için zorlamalar yapılmış olacaktır.

Patatesleri Soyup Ayakkabının Ucuna Koy:

  • 2 adet patates soyup, sonrasında ayakkabının çerisinden burnuna doğru iyice itilerek yerleştirilir. Mümkünse bu işlem 1 gün bekletilmeli,
  • Patatesin bulunduğu uç bölüm bu aşamada genişlemesi kolaylıkla mümkündür.

Sirkeli Gazete Kağıtlarını Ayakkabılarına Yerleştir:

  • Gazete kağıtlarını herhangi bir sirkey ile iyice ıslatıp fazla sirkeyi, gazeteyi sıkarak akıtılmalı,
  • Daha sonra gazete kağıdı parçalarını sıkı sıkı ayakkabıların iç bölmesine iyice yerleştirilir,
  • Ayakkabıları bu şekilde 1 gün boyunca bekletilir.

Deri Ayakkabı Nasıl Genişletilir?

Deri ayakkabıları genileşletmek için yukarıda bahsi geçen yöntemleri uygulayabilir, verimli sonuç elde edebilirsiniz.

Ayakkabıyı Genişletmek için Nereye Gidilmeli?

Ayakkabıyı genişletmek konusunda, ayakkabıyı spesifik olarak onarma niyeti ile alınmaması gerekse bile, bazen profesyonel yardım tek çare olabiliyor. Ayakkabı tamircisi, ayakkabıların uzunluğunu ya da genişliğini bir esnetme makinesi ile kolaylıkla ve uzmanlıkla dar ayakkabıları ve büyük ayakkabıları değiştirebilir.

Dar Ayakkabı Giyersek Ne Olur?

Dar ayakkabıların giyilmesi durumunda, ayakta sebep olduğu ayak deformiteleri şu şekildedir:

  • Bunyon

Bunyon, ayak başparmağının tabanındaki eklem çevresindeki kemik veya dokunun genişlemesidir. Bunyon büyüdükçe, ayak başparmağı ikinci parmağa doğru dönebilir ve ayakkabı giymek şişmelere ve ağrıya neden olur.

Ameliyatsız tedavi seçenekleri, daha geniş burunlu ayakkabılar giymeyi, ayak başparmağınızla ikinci parmağı arasında boşluk bırakmayı, ayak parmağını bantlamayı ve/veya ayak parmağına buz uygulamayı içerir. Bu basit tedavi önlemleri etkili olmazsa, doktorunuz bunyonu çıkarmak için ameliyat önerebilir.

  • Nasır

Dar ayakkabılar cilde sürekli baskı uyguladığından, ayaklarda nasır oluşumuna sebep olur.

Basit tedbir, basıncın hafifletilmesine yardımcı olmak için nasırın üzerine köpük bir pedin uygulanmasını gerekir. Ayrıca, ayağa tam oturan ve burun bölgesi geniş olan ayakkabılar giymek nasır oluşumunu en başta engeller.

  • Çekiç parmak

Çekiç parmaklar, düz durması gereken parmaklar baskı sonucu kıvrılmaya başlar. Orta parmak eklemi bükülür ve ayak dar ayakkabılar içindeyken ayakkabı yüzeyine sürtünerek ağrıya neden de olacaktır. Ayrıca ayak bu anormal pozisyonda kalırsa ayak parmaklarına bağlanan kaslar zayıflamaya devam eder.

  • Çapraz parmak

Parmaklar çok küçük bir alanda sıkışıp kıvrıldığında çapraz parmak oluşur. Sabit basınç ikinci veya üçüncü parmağın yanındaki parmak üzerinde hareket etmesine neden olur.

Basit tedavi, daha geniş burunlu ayakkabılar giymek, parmakları ayrı tutmak için ara parçalar veya bant kullanmak ve etkilenen bölgeye buz uygulamaktır. Bu konservatif tedaviler başarısız olması durumunda, doktora gidip mutlaka muayane olunmalı ve gerekli süreçte cerrahi seçenekleri değerlendirmelidir.

  • Batık ayak tırnağı

Genellikle ayak başparmağının ucuna yakın tırnak kısa kesildiğinde oluşan bir durumdur. Bu yaralanma, ayaklarınızı dar ayakkabılar giymeye zorladığınızda daha da kötüleşebilir. Baş parmağın, ikinci parmağa bastırılmasına ve tırnak üzerinde anormal baskıya neden olur. Sabit basınç kaynaklı, iltihaplanma ve tırnak ağrısı oluşur.

Basit tedavi, daha geniş burunlu bir ayakkabı giymeyi ve ayak parmağını günde üç ila dört kez ılık suda ıslatma ile müdahale edilebilir. Ayak tırnağı her zaman düz bir şekilde kesmeli ve köşeleri çok kısa kesmekten mutlaka kaçınılmalı.

  • Diyabetik ayak

Diyabetli kişiler genellikle ayakta sinir hasarından (periferik nöropati) mustariptir. Mevcut cilt tahrişlerini ve hatta delinmeleri hissedemezler. Bir ayakkabı ayağı çok sıkıştırıyorsa hızla ciddi enfeksiyonlara dönüşebilen kabarcıklara veya yaralara neden olabilir.

Şeker hastaları, ayaklarını her gün basınç alanları, kızarıklık, su toplaması, yara, çizik ve tırnak sorunları açısından kontrol etmeyi unutmayın.

KAYNAK: UŞAK HABER