Bursa'da gizemli balıkçı köyü gerçek bir açık hava müzesi! Gölyazı Köyü ziyaretçi akınına uğruyor!

Bursa'da gizemli balıkçı köyü gerçek bir açık hava müzesi! Gölyazı Köyü ziyaretçi akınına uğruyor!
GİRİŞ

Bursa’nın adeta nazar boncuğu olan Ulubat Gölü görenleri resmen hayran bırakıyor. Hem canlı çeşitliliği hem de göle yakın bir köy ile merak uyandırıyor. Gölyazı Köyü ise gerçek bir açık hava müzesi…

Türkiye’nin en özel yerlerinden biri olan Bursa’da saklı kalmış birçok alan gezginlerin dikkatini çekmeyi başarıyor. Ulubat Gölü kıyısında bir yarımada üzerine kurulu Gölyazı, yalnız kartpostallarda görebileceğiniz eşsiz bir güzelliğe ev sahipliği yapıyor.

Gölün üzerinde kurulu yarımadada ortaya çıkan tarihi eserler ise burayı çok daha gizemli ve özel kılmayı başarıyor. Arkeopark olarak yeniden düzenlenen yarımada sadece doğal güzelliği ile değil, tarihe ışık tutmasıyla da özel bir yere sahip.

BURSA’DA SAKLI KALMIŞ BİR CENNET!

Bursa denince akla gelen ilk yerlerden olmasa da Gölyazı birçok yönden her ziyaretçisini kendine hayran bırakmayı başarıyor. Bursa’nın en zengin antik yerleşim yerlerinden biri olan Gölyazı, derin bir yarımadanın üzerinde kurulu.

MÖ 6. yüzyıla kadar uzanan eşsiz tarihi ise burayı daha da özel kılmayı başarıyor. Bölgede yürütülen ve hem doğal hem de tarihi yapıya zarar vermeyecek peyzaj düzenlemesiyle buranın adeta bir açık hava müzesi olması planlanıyor.

TARİHİ AÇIDAN OLDUKÇA ÖNEMLİ

Sadece doğal güzelliğiyle değil, aynı zamanda hem Türkler hem de Rumlar açısından önemli ortak bir tarihe sahip. Eski bir Rum köyü olan Gölyazı, Osmanlı döneminde iki milletten insanın da ortak yaşam alanı olmuştur. 750 yıllık ağlayan çınar en önemli doğal ve tarihi unsur olarak dikkat çekiyor. Köye hemen girişte ise sol tarafta bir antik kent kalıyor. Bölge ise tamamen SİT alanından oluşuyor.

BURSA GÖLYAZI KÖYÜ NEREDE, NASIL GİDİLİR?

Eski adı Apolyont olan Gölyazı, Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı bir mahalle konumundadır. Bursa – İznik karayolunun 35. kilometresinden güneye sapıldığında 7 km içerde kalan Gölyazı,Ulubat Gölü kıyısında iki alçak tepeye sahip bir yarımadadır. Bursa’dan yaklaşık 42 kilometre uzakta yer almaktadır. Bursa – İzmir karayolunun ise 37’inci kilometresinden güneye sapılarak ulaşım sağlanabiliyor.

KAYNAK: UŞAK HABER