Deprem çantası nasıl hazırlanır? Deprem çantasını doğru yere koymak hayat kurtarıyor

Deprem çantası nasıl hazırlanır? Deprem çantasını doğru yere koymak hayat kurtarıyor
GİRİŞ

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yurt genelinde vatandaşlar deprem çantası nasıl hazırlanır sorusunun yanıtını araştırıyor. Deprem çantasına konması gerekenler ve çantanın bulunacağı yer hayati önem taşıyor…

Türkiye, asrın felaketi olarak adlandırılan depremlerle sarsıldı. Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler çevredeki 10 ilde yıkıcı etki gösterdi. Binlerce binanın yıkıldığı ve binlerce can kaybının yaşandığı deprem herkesi derinden etkiledi. Küresel Risk Endeksi’ne göre 191 ülke arasında 45. sırada yer alan Türkiye, 5.0 endeks puanı ile “yüksek risk” grubunda yer alıyor. Kahramanmaraş depremi sonrasında yurdun pek çok farklı yerindeki vatandaşlar deprem çantasını araştırmaya başladı.

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

Binlerce binanın yıkıldığı ve çok ciddi can kaybının yaşandığı depremlerin ardından vatandaşlar deprem çantası hazırlamaya başladı. Deprem çantasının içinde neler olacağı ve çantanın hangi odaya konulacağı gibi konular merak ediliyor. Uzmanların uyarısına göre deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçları karşılamak için deprem çantası hazırlamak gerekiyor. Afet ve Acil Durum Çantası olarak bilinen bu çanta hem kendinizi hem de sevdiklerinizi enkaz altında hayata bağlayacak önemli eşyalar içeriyor.

Gıda ve Önemli Belgeler

Deprem çantasının içinde yer alması gereken ilk eşyalar muhakkak gıda ürünleridir. Yüksek kaloriye sahip, vitamin ve zengin karbonhidrat içeren gıdalar çantada yer almalı. Su kaybını önleyen, çabuk bozulmayan gıdalara deprem çantasında mutlaka yer verilmeli. Bu gıdalara örnek gösteren uzmanlar; konserve, kuru meyve, tahin-pekmez, meyve suyu, kuruyemiş gibi ürünleri tavsiye ediyor. Ayrıca deprem çantasında her bir aile üyesine yetecek kadar içme suyu bulundurulmalıdır.

Öte yandan deprem çantasında kimlik tespiti için önemli belgelere de yer verilmesi gerekiyor. Kimlik kartı fotokopisi veya eski kimlik kartları ya da pasaportlar bu çantada yer alabilir. Tapu, ruhsat belgeleri ile DASK poliçesi fotokopileri çantaya konabilir. Diplomalar, banka cüzdanı veya evcil hayvan sağlık karnesi gibi belgelerin fotokopilerine yer verilebilir.

Giyecek ve Hijyen Malzemeleri

İç çamaşırı, çorap, yağmurluk ve iklime uygun giysiler deprem çantasında çok fazla yer kaplamayacak şekilde konulmalıdır. Hijyen ürünleri arasında sabun ve dezenfektanlar, diş fırçası ve macunu, ıslak mendil, hijyenik ped gibi ürünlere yer verilmelidir. Deprem çantasına konması gereken diğer malzemeler arasında ilk yardım çantası, uyku tulumu ve battaniye, çakı, düşük, küçük makas, kağıt, kalem, pilli radyo, el feneri gibi diğer malzemelere yer verilmelidir.

Deprem Çantası Nerede Durmalı?

Pek çok kişi deprem çantasını hazırladıktan sonra bu çantayı evin hangi odasına koyacağı konusunda kafa karışıklığı yaşıyor. Afet ve Acil Durum Çantası ev ve iş yeriyle kısıtlı olmayıp genel olarak bulunduğunuz ortamlarda olmalıdır. Deprem çantası her an deprem olacakmış gibi kolay ulaşılabilecek bir konumda tutulmalıdır.

KAYNAK: UŞAK HABER